Avtalsrörelsen
”Lönedumpning existerar inte”
MOT VÄGGEN. Ann-Kari Edenius, ny förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, anser att kollektivavtalen är det viktigaste för branschen – de säkerställer att bemanningsanställda inte diskrimineras.
Ann-Kari Edenius tar över som förbundsdirektör på Bemanningsföretagen efter Henrik Bäckström. När Lag & Avtal träffar henne har hon bara varit två veckor på sin nya post. Under armen bär hon en stor hög papper med fakta om verksamheten. Nu närmast tänker hon läsa in sig på bemanningsdirektivet.
– Jag blev rekryterad hit från Ratio där jag var vice vd. Där kom jag i kontakt med avtalsfrågor, och just kompetensförsörjning var det största forskningsområdet där.
– Ja, jag var lärarvikarie när jag var ung, springvikarie som blev uppringd på morgonen. Sedan har jag som egenföretagare varit konsult i många år, det är en liknande arbetssituation.
– Ja. Flera av våra medlemsundersökningar visar att de bemanningsanställda ser att fördelarna är friheten att kunna jobba när de vill och att de får prova på olika saker. Det var ungefär så jag också uppfattade tillvaron då.
– 567 stycken.
– Jag hoppas att de vill bli medlemmar. Det är en klar konkurrensfördel för dem. Då visar de att de har kollektivavtal och ordning på sin ekonomi.
– De bemanningsanställda täcks av kollektivavtal och har samma villkor som andra. Våra undersökningar visar att det verkar fungera till allas belåtenhet. Åtta av tio är mycket nöjda med sin anställning. Det är ett väldigt gott betyg.
– Givetvis genom att se till att ha kollektivavtal. Bemanningsdirektivet är jätteviktigt. Det slår fast att de ska ha tillgång till samma förmåner som uppdragsgivarens egna anställda. Man får inte diskriminera bemanningspersonal.
– Jag vet inte om jag håller med. Du har ditt uppdrag och en fast anställning i botten. Om du skulle göra dig omöjlig i uppdraget har du ju fortfarande kvar din fasta anställning hos bemanningsföretaget.
– Det skulle väl vara om en bemanningsanställd vill ha en fastare anknytning till en viss arbetsplats men har svårt att få en annan form av anställning än som konsult.
– Det kan jag nog. Om jag är välkommen.
– Kollektivavtalen är det absolut viktigaste. Det är trygga anställningar med ordnade arbetsförhållanden där man lyder under samma lagar och regler som alla andra. Samma löner ska sättas som avtalen i övrigt har.
– Tillsammans med våra motparter har vi bildat arbetsgrupper som nu drar i gång. Jag känner särskilt mycket för integrationsfrågorna. Hur vi snabbare ska få nyanlända, eller människor som varit i Sverige ett tag, i jobb. Bemanningsföretagen står ofta för den första viktiga raden i ungas och nyanländas cv:n. Om våra omställningsföretag får möjlighet kan de snabbare hjälpa till att validera kunskaper och kompetenser som nyanlända har med sig.
– Absolut. Man matchar människor mot arbetsgivare med moderna verktyg. Det är en sluten process där du inte vet någonting om ålder, kön eller annan bakgrund. Den som är bäst lämpad väljs ut.
– För att bli medlem måste du kunna visa åtminstone ett års verksamhet med bokslut eller en revisionsrapport. Du åker ut om du inte uppfyller alla våra krav. Det görs årliga revisioner, där auktorisationen måste förnyas.
– I stort sett varje gång auktorisationsnämnden sammanträder utesluts någon. Då handlar det oftast om att de inte har haft alla papper i ordning.
– Då säger jag GFL, genomsnittligt förtjänstläge. Det är kollektivavtalsbestämt. Därför existerar ingen lönedumpning.
– Vi är en fullvärdig medlem i den svenska modellen. Vi ser oss som jämbördiga tillsammans med våra motparter, arbetsgivare och andra parter.