Nyheter

LO: Staten bör betala för slopad karensdag

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. Foto: Karin Wesslen/TT

Ta bort karensdagen för att förhindra att människor går till jobbet med befarad coronasmitta, kräver LO inför mötet med statsministern. Men för den som har ett läkarintyg är karensdagen i princip reda borta.

Publicerad

– Vi måste få bort karensdagen i dag, kräver LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

Han pekar på tidigare undersökningar som visar på att så många som sju av tio kvinnor går till jobbet trots att de är sjuka. De har inte råd att vara hemma, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.

Nu säger myndigheterna att har man symptom även om man inte vet att det är corona så ska man vara hemma, och då kan vi inte ha en massa sjuknärvarande människor i Sverige. Här måste regeringen och alla partierna i riksdagen ta ett beslut på en gång.

Och det är rimligt att staten tar den kostnaden, påpekar han inför ett möte med statsminister Stefan Löfven (S) och andra parter inom näringslivet senare i eftermiddag.

80 procent av lönen

Det är bättre med en försiktighetslinje i det här läget, annars finns en risk för att vi får en italiensk situation i Sverige, resonerar Karl-Petter Thorwaldsson.

TT: Finns det inte en risk att varenda kotte stannar hemma?

– Jo, men det säger myndigheterna är bättre.

Karensdagen är dock redan borttagen för den som har eller misstänks ha coronasmitta och kommer in med ett läkarintyg till Försäkringskassan. Då kan man ansöka om så kallad smittbärarpenning, vilket innebär att du får knappt 80 procent av lönen, men högst 804 kronor per dag, utan karensdag.

– Från vår sida är lagen tydlig, om du har ett läkarintyg så ska läkaren i det intyget markera att man fattar ett beslut enligt smittskyddslagen och då kan det berättiga smittbärarpenning utan karensdag, säger Jonatan Ohlin pressekreterare på Försäkringskassan.

"Kan skala upp snabbt"

Detta gäller sedan regeringen den 2 februari klassade coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom. Runt 30 andra sjukdomar klassas som allmänfarliga i Sverige, däribland salmonella, gulsot och tuberkulos.

– Man kan få smittbärarpenning om en läkare konstaterat att man är, eller kan vara, smittad. Man kan också få smittbärarpenning i väntan på provresultat, säger Jonatan Ohlin.

Försäkringskassan har stundtals haft något längre telefontider till handläggare för smittbärarpenning, men läget har lugnat ned sig.

– Vi har kapacitet att snabbt skala upp antalet handläggare om det skulle behövas, säger Jonatan Ohlin.