Avtalsrörelsen

LO anklagar arbetsgivare för registrering

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gestapofasoner! LO skräder inte orden när facket anklagar bemanningsföretaget Adecco för att registrera personalen inför den varslade konflikten. Arbetsgivaren måste ju av praktiska skäl veta om den anställde är med i facket, kontrar arbetsgivarorganisationen.

Publicerad

– Det här är otroligt upprörande. Det sätter en press på de anställda, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Han anklagar Adecco för att efterfråga de anställdas eventuella fackliga tillhörighet, om de är med i a-kassan. Uppgifterna har han fått från flera håll på Marabous arbetsplats i Upplands Väsby.

– Det är olagligt skulle jag vilja påstå. Man får inte föra register över facklig tillhörighet, säger Torbjörn Johansson.

Blivit vanligare

Även i samband med tidigare under hösten varslade lönekonflikter kom uppgifter från lokalt fackligt håll om liknande beteende från arbetsgivarna.

– Det har blivit vanligare, säger Torbjörn Johansson.

På Adecco, vars uthyrda på Marabou är strejkvarslade från 7 januari, vill man inte kommentera anklagelserna, utan hänvisar till bransch- och arbetsgivarorganisation Almega Kompetensföretagen.

Man måste som arbetsgivare veta om medarbetarna är med i facket. Man har rätt att veta vilken som är ens motpart, säger Almegas chefsjurist Jonas Stenmo.

Veta varför

Bland annat måste arbetsgivaren veta varför en arbetstagare är frånvarande. Är vederbörande sjuk eller i strejk? Ska det exempelvis göras löneavdrag eller inte, resonerar Jonas Stenmo? Förr var det enklare för då drog arbetsgivaren ofta medlemsavgiften på lönen.

– Vi brukar säga att man ska försöka bilda sig en uppfattning om vilka som kommer att delta i konflikten, säger Jonas Stenmo.

Att det skulle handla om någon ondsint facklig registrering, tillbakavisar han.

– Vi tycker det är bra med en hög organisationsgrad, säger Jonas Stenmo.

Torbjörn Johansson säger att LO överväger att ta till rättsliga åtgärder. Det kan också bli fråga om att utöka konfliktvarslet.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Konfliktvarslets två steg

Enligt facket handlar konflikten om att de uthyrda via bemanningsföretag ska behandlas lika som de anställda hos kundföretagen. Medlare har tillsatts av Medlingsinstitutet.

Varslet är i två steg. Det första träder ikraft 18 december och omfattar en nyanställnings- och övertidsblockad. Detta gäller samtliga bemanningsanställda.

Den andra delen av varslet träder ikraft 7 januari och gäller strejk för cirka 1 000 personer som är inhyrda på följande arbetsplatser:

ICA:s lager i Helsingborg

Volvo personvagnar i Olofström

Q-Med i Uppsala

Sandvik Mining and Construction Tools i Sandviken

Marabou i Upplands Väsby

Barilla i Filipstad

Göteborgs hamn, APM Terminals

DSV Solutions i Landskrona:

Källa: LO