Avtalsrörelsen

Låsning i vårdförhandlingar - medlare kallas in

”När ska arbetsgivare inse att lön är en väsentlig del i att locka och behålla kompetent personal?”, frågar sig Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef.

Medlare har tagits in förhandlingarna om nytt avtal mellan OFR, Hälso- och sjukvård och SKL och Sobona: ”Vi ser att vi trots viss samsyn i problembeskrivningen fortfarande står långt ifrån varandra”, säger Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef.

Publicerad

”SKL och Vårdförbundet har en samsyn i vissa frågor, medan vi ser olika på annat”, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

”Nu har vi gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare för att komma vidare i förhandlingen med målet att teckna ett nytt avtal”.

Motparten Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef, ger ungefär samma bild av förhandlingsläget:

”Vi ser att vi trots viss samsyn i problembeskrivningen fortfarande står långt ifrån varandra. Nu tar vi hjälp av medlare för att se hur vi kan komma vidare i förhandlingen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Det nuvarande avtalet löpte ut den sista mars, men förlängdes i början av april. Det gäller nu tillsvidare, även under medlingen.

I fredags betonade Annelie Söderberg i avtalsbloggen att det är dags att dra ”lönekortet” nu. Hon menade att det i dagens vård inte lönar sig att ha erfarenhet och skicklighet. Hon konstaterar i avtalsbloggen att en sommarvikarie i Umeåvården får 50 000 i månaden. Att det lockar ”horder av sökanden”.   

”Samtidigt säger nu mängder av extremt erfarna nyckelpersoner i vården upp sig för att de  har fått nog. Det har fått nog för att erfarenhet och särskilt yrkesskicklighet inte betalar sig. När ska arbetsgivare inse att lön är en väsentlig del i att locka och behålla kompetent personal? Är det inte så sambandet mellan tillgång och efterfrågan fungerar?” frågar hon sig i blogginlägget.