Åsikter
Lagt kort ligger om du säger upp dig
LEDARE. Under väldigt pressade situationer på jobbet har nog de flesta tänkt tanken: Nu får det vara nog - jag säger upp mig. En del gör det också, och många gånger kan det säkert bli bättre.
Personen får ett nytt jobb och en bättre arbetssituation. Fast ibland är beslutet överilat. Det är något som händer i stundens hetta eller för att man känner sig pressad att göra det.
Men det är svårt att få tillbaka sin anställning. På arbetsmarknaden finns i regel ingen ångervecka. Det visar Lag & Avtals kartläggning av det som kallas provocerade uppsägningar.
Har arbetsgivaren på fötterna, i det här sammanhanget att den följt god sed på arbetsmarknaden, då gäller arbetstagarens uppsägning. Men i vissa fall kan en arbetstagare få rätt. Din egen uppsägning räknas då som arbetsgivarens uppsägning. Om du blivit provocerad att säga upp dig i arbetsrättslig mening handlar det lite förenklat om två situationer.
Den ena är att arbetsgivaren gjort arbetslivet olidligt för dig: mobbing, trakasserier eller diskriminering, och att du av mental överlevnadsinstinkt väljer att sluta. Den andra situationen är att du blir inkallad på möte och arbetsgivaren hotar att säga upp dig eller avskeda dig om du inte säger upp dig själv. Hur Arbetsdomstolen resonerar om vad som gäller för sådana möten går vi igenom utförligt i kommande tidning.
Till slut kom las-utredningen som få på arbetsmarknaden vill ha som rättesnöre för lagstiftning, allra minst arbetsmarknadsministern själv. Det är ovanligt i den statliga beslutsprocessen att en regering tillsätter en utredning för att senare fullständigt såga sin egen utredning. Men så är den också den del av januariöverenskommelsen som ligger längst ifrån traditionell socialdemokratisk politik.