Nyheter

Kvinnor tar plats

40 procent av ledamöterna i Sveriges ingenjörers nya styrelse är kvinnor. Bland dem finns Susann Lindqvist, WSP och Lena Hellberg, Skanska.

Publicerad

Ulf Bengtsson sitter kvar som ordförande i ett mansdominerat förbund, som har lyckats få ihop en styrelse med sex kvinnor.

 Är det en medveten strävan, Ulf Bengtsson?

 – Nej. Vi har en valberedning som arbetar för att hitta den rätta sammansättningen kompetensmässigt. Givetvis är könsjämlikhet en viktig fråga, men inte avgörande för om man ska in i styrelsen eller ej.

Det sitter nio män och sex kvinnor i förbundsstyrelsen. Är det ovanligt jämnt?

 – Nej, det är inte första gången vi har haft en så jämn fördelning. Det har för övrigt varit övervikt av kvinnor någon gång. Och vi är ett av få förbund som har haft en kvinnlig förbundsordförande. Det är trots allt bara var femte medlem i förbundet som är kvinna.

Är det inte svårt att hitta kvinnor till styrelsen mot den bakgrunden?

 – Nej, det är bara att konstatera att det bland ingenjörerna finns många kompetenta kvinnor och alldeles tillräckligt många för att besätta en styrelse på 15 personer.

Är du överraskad?

 – Nej. Civilingenjörs- och högskolingenjörsutbildningarna är väldigt krävande och det är extra tufft för kvinnorna som går där i och med att de är så stor mansdominans. Den som klarar en sådan utbildning är högkvalificerad.