Nyheter
KU inte nöjt med Strandhälls svar om Begler
Riksdagens KU är inte nöjt med svaren från statsrådet Annika Strandhäll (S) om hur det gick till när regeringen petade Försäkringskassans generaldirektör. – Jag tycker fortfarande det återstår oklarheter, säger KU:s ordförande Karin Enström (M).
Enström säger, efter utfrågningen av Strandhäll i konstitutionsutskottet, att det på åtminstone två punkter finns frågetecken kvar.
Den ena handlar om hur frivillig den petade generaldirektören Ann-Marie Beglers avgång var i slutet av april förra året – hon fick två dagars varsel och har uppgett att hon slutade mot sin vilja.
– Strandhäll säger att det skedde i samförstånd. Det är ju tydligt att Begler inte uppfattar det som frivilligt, säger Enström som tillsammans med utskottet nu ska fundera över om någon mer ska kallas till utfrågning eller om mer material ska begäras in.
Annika Strandhäll höll i utskottet fast vid regeringens linje om att departementet återkommande under ett drygt år hade påpekat för Försäkringskassan att det brast i samverkan med Arbetsförmedlingen för att hindra att personer ramlade mellan stolarna. Det handlar om personer som varit sjuka men som behöver slussas in i jobb igen, med Försäkringskassan som en viktig aktör.
Men Karin Enström är frågande till om regeringen varit så tydlig gentemot Försäkringskassan. Dokumentationen är inte så omfattande.
– Finns det dokumenterat hur allvarlig bristen var, eller var det så att det inte passade att ha kvar generaldirektören så nära inpå valet med den kritik som fanns? undrar Enström.
Moderaten ser också frågetecken kring varför Försäkringskassans styrelse och dess ordförande säger sig ha varit oinformerad om det missnöje Strandhäll hävdar fanns i regeringen gentemot Ann-Marie Beglers arbete som chef för myndigheten.
Annika Strandhäll medgav i utskottet att det hade varit bra om regeringen hade skrivit ner mer på papper om processen kring när Begler byttes ut.
Men ministern viftar bort alla antydningar om att regeringen oroade sig för att kritik mot Försäkringskassan från medborgarna skulle gå ut över Socialdemokraterna i valet och att det var ett sätt att visa handlingskraft att flytta på Begler.
Strandhäll säger att Begler och Försäkringskassan hade "en oförmåga att till sig kritik" mot bristande samordning.
– Stödet till individer förbättrades inte, säger Strandhäll.