Nyheter
Krismöte i påsk om EU:s coronaplan
CORONAVIRUS. Striden mellan nord och syd lever vidare när EU-ländernas finansministrar inte kan ena sig om lämpliga åtgärder mot coronakrisens ekonomiska effekter. Nya försök ska göras under påsk.
Vid 16-tiden i tisdags eftermiddag samlades finansministrarna framför sina datorer för att hålla webbmöte om coronaläget.
Tidigt på onsdagsmorgonen hade man ännu inte nått i mål – trots en hel natt av förhandlingar.
"Efter 16 timmar av diskussioner har vi kommit nära en uppgörelse, men vi är inte där än. Jag har avbrutit eurogruppsmötet och fortsätter i morgon, torsdag", skriver eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno på Twitter.
"Min målsättning kvarstår: ett starkt säkerhetsnät i EU mot effekterna av covid-19, för att skydda arbetare, företag och länder, samt åtaganden om en ansenlig återhämtningsplan", skriver Centeno.
Obligationstvist
Framför allt står striden om de euroobligationer som Italien och Spanien kämpar hårt för, men Nederländerna och Österrike är lika envist emot.
"Vi anser att det här kommer att skapa mer problem än lösningar för EU. Vi skulle behöva garantera skulder för andra länder på ett orimligt sätt", skriver den nederländske finansministern Wopke Hoekstra på Twitter.
Sydländerna vill också ha så få villkor som möjligt när det gäller eventuella miljardlån från stödfonden ESM, som nederländarna i sin tur bara vill ge med krav på strikta kontroller och reformer – bortsett från när det gäller lån för medicinsk utrustning och vårdkostnader.
Spanska ministrar oroas för konsekvenserna.
– Det här är en avgörande fråga där hela EU:s framtid står på spel, säger jordbruksminister Luis Planas till Sur Radio enligt nyhetsbyrån Reuters.
Svensk optimism
Inför de fortsatta samtalen på skärtorsdagen trycker EU-bjässarna Frankrike och Tyskland på för att få övriga länder att hitta en kompromiss. Finansministrarna Bruno Le Maire och Olaf Scholz skickar nästan identiska meddelanden via Twitter.
"Stå upp inför de exceptionella utmaningarna och nå en ambitiös uppgörelse", skriver Le Maire.
Från svensk sida är finansminister Magdalena Andersson (S) trots allt optimistisk.
– Det var väldigt konstruktiva samtal och jag tror att vi har goda förutsättningar att komma överens. Men vi behöver lite mer tid, säger Magdalena Andersson på telefon till TT efter nattmanglingen framför datorn.
– Alla länder ser ju behovet av att vi agerar tillsammans, att vi gör det skyndsamt och att det behöver handla om omfattande stöd – men sedan handlar det lite om villkoren till stöden där vi har lite olika ingångar, säger finansministern.
Det ordnar sig?
När det gäller euroobligationer tillhör Sverige de tveksamma. Eftersom Sverige inte är med i eurozonen är frågan dock inte lika het som för många andra.
– Det är ju ingen hemlighet att vi alltid har uttryckt en viss skepsis mot det. Däremot måste vi alla anstränga oss för att hitta en väg framåt i det här, säger Magdalena Andersson – som räknar med en snar uppgörelse.
– Ja. Det finns en mycket konstruktiv anda av kompromiss. Alla har ansträngt sig för att ta ansvar, säger finansministern till TT.
Även EU-kommissionen hoppas.
"I morgon är en annan dag", skriver ekonomikommissionären Paolo Gentiloni på Twitter.
Wiktor Nummelin/TT