AVTALSRÖRELSEN

Kommunal varslar om strejk – oenighet om löneutbetalningar och dygnsvila

Vi vill ha andra skrivningar än de som finns i avtalet idag så att reglerna bättre harmonierar med verksamhetens behov och arbetsmiljön för Kommunals medlemmar, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Kommunal strandade förhandlingarna i fredags. En knäckfråga är löneökningar i tid. En annan att lönedialogen ska vara skriftligt dokumenterad.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det är hygienfaktorer tycker vi, men det har vi inte fått på plats, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård till Lag & Avtal.

En annan stor fråga är är dygnsviloreglerna, främst inom räddningstjänst och LSS-verksamhet.

– Vi vill ha andra skrivningar än de som finns i avtalet idag så att reglerna bättre harmonierar med verksamhetens behov och arbetsmiljön för Kommunals medlemmar. Det har man inte heller velat lyssna på eller hitta lösningar kring.

Malin Ragnegård anser att Kommunals förhandlare mött en motpart som ”har haft skygglapparna på”.

– Det var därför vi strandade förhandlingarna och nu har vi känt oss tvungna att lägga det här varslet, säger Malin Ragnegård.

Kommunals krav är helt rimliga och inte kostnadsdrivande, enligt förbundsordföranden.

– Vi ser kraven som helt nödvändiga för en robust, trygg och hållbar välfärd. Det är anmärkningsvärt att SKR inte har varit öppna för att hitta lösningar.

När det gäller dygnsvilofrågan enades parterna om ett avtal 2023. Men Kommunal anser inte att det är hållbara lösningar.

– Vi har upptäckt att vi inte gör samma bedömningar som SKR i hur man ska tolka avtalen. Därför behöver vi andra skrivningar på plats. Det behöver bli enklare och det är de som är närmast verksamheten som ska fatta beslut om vad som är bäst för verksamheten och för arbetsmiljön.

Strax innan lunch på måndagen hade ett stort antal kommuner och regioner fått Kommunals varsel, men inte centrala motparten Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

– Det är mycket förvånande att man varslar om konflikt lokalt innan man har underrättat central avtalspart, sade SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg då.

SKR tog senare under måndagen emot varslet och gick ut med ett pressmeddelande.

− Vi har tagit emot Kommunals varsel. Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om stridsåtgärder och att välfärdens vardag nu riskerar att påverkas negativt. Vi är redo att hitta konstruktiva lösningar vid förhandlingsbordet, kommenterade Jeanette Hedberg i pressmeddelandet. 

Malin Ragnegård förklarar att det är en stor apparat att lägga varsel till så många arbetsgivare.

– De är sina egna juridiska personer och behöver få sina varsel var och en för sig. Vi har försökt synka det här så mycket vi bara kan och inom några timmar. 

Läs mer: