Nyheter
KI räknar med nya stödpaket
Konjunkturinstitutet (KI) ser tecken på att efterfrågan och produktion har börjat vända uppåt efter BNP-kraschen under andra kvartalet och räknar med nya stödåtgärder på 16 miljarder i år och 80 miljarder 2021. − Det värsta är bakom oss, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI.
(Uppdaterad) Men även om KI tecknar en ljusare bild av svensk ekonomin än i försomras kommer lågkonjunkturen fortsatt att vara djup långt in i nästa år. Och enligt Hedén Westerdahl dröjer det till slutet av 2022 innan vi är i konjunkturell balans igen.
Arbetslösheten kommer att stiga till över tio procent till början av 2021.
Men korttidspermitteringarna har dämpat krisen, enligt Ylva Hedén Westerdahl.
− Men trots permitteringarna har sysselsättningen fallit, säger hon på en pressträff.
Arbetslösheten fortsätter stiga
Hon konstaterar att många har blivit av med tillfälliga anställningar och att de som har tillfälliga arbeten främst är de unga. Den minskade sysselsättningen trycker upp arbetslösheten.
− Den ligger nu på drygt nio procent och kommer fortsätta stiga under hösten och går upp till tio procent i början av nästa år, säger Hedén Westerdahl.
Men Nordeaekonomen Susanne Spector, specialiserad på arbetsmarknaden, är mer optimistisk och tror det vänder tidigare.
Toppar i höst
− Jag tror på en förbättring redan under hösten, säger hon och tror arbetslösheten toppar snarare under tredje än fjärde kvartalet.
Den snabbare återhämtningen i ekonomin gör att KI drar ner statens jättelika kostnader för krisåtgärderna och statsskulden ökar inte lika mycket som befarat.
− En del pengar når inte fram, men utvecklingen är också bättre, säger Spector.
Men ändå räknar KI inför Harpsund, där regeringens prognos och budgetramar ska presenteras, med att det blir ytterligare stödåtgärder på 16 miljarder för 2020 och att det därtill kommer cirka 80 krismiljarder till under nästa år, bland annat med fortsatt permitteringsstöd till företag och anställda.
Återhämtning
För hela 2020 räknar KI nu med en BNP-minskning med 4,8 procent, vilket är 0,6 procentenheter högre än i senaste KI-prognosen från juni.
Under årets tredje och fjärde kvartal väntas en återhämtning på strax under två procent per kvartal, efter BNP-raset på 8,6 procent under andra kvartalet.
För pessimistisk, enligt Nordeaekonomerna som tror på storleksordningen minus fyra procent för BNP helåret 2020 och en mer V-formad återhämtning.
Orosmoln under hösten
Men samtidigt som KI säger att det värsta finns bakom oss, flaggar Hedén Westerdahl för att flera orosmoln tonar upp sig till hösten. Det mest överhängande är utvecklingen av corona.
− Hur kommer det gå nu när folk kommer tillbaka från semestrarna? Vi har haft vissa kontaktmönster den senaste tiden och man kanske umgås med färre personer under sommaren. Nu återgår man till arbete, skolor, gymnasier och universitet. Blir det en andra våg och hur kommer regeringar då att reagera?, säger hon.
− Det är mycket som vi inte vet men vi antar att covid-19 inte kommer att blossa upp på samma skala igen, för vi ser att det har kulminerat, i Sverige åtminstone, fortsätter Ylva Hedén Westerdahl.
Joakim Goksör/TT
Åsa Johansson/TT
Olle Lindström/TT