Nyheter
”Karolinska måste rannsaka sig”
– Om det vore upp till mig hoppas jag att alla tre läkarna har en framtid på Karolinska jukhuset och att de snabbt kan börja jobba med det de är specialiserade på. Det säger Abraham Cooper från människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center under Sverigebesöket.
På onsdagen träffade han sjukhusdirektören Annika Tibell angående anklagelser om antisemitism mot läkarna på Nya Karolinska Universitetssjukhuset, NKS, i Solna.
Uppgifterna om antisemitismen mot de judiska läkarna på den aktuella kliniken på NKS bedömdes av det ansedda Simon Wiesenthals Center i Los Angeles som så allvarliga att centret erbjöd sin expertis och efterlyste åtgärder.
Enligt uppgifter i bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter ska en överordnad ha trakasserat flera judiska läkare på sin avdelning under lång tid. Han ska ha ropat glåpord till dem och hindrat dem från att göra de operationer som de är anställda för att göra. På sociala medier har han lagt ut antisemitiska nidbilder.
I ett brev till sjukhusledningen riktade rabbinen Abraham Cooper stark kritik mot de internutredningar som sjukhusledningen så småningom tillsatt och erbjöd sig att bidra till utredningen.
Den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell svarade i ett mejl att det var upp till den då nyligen tillsatta advokatbyrå som skulle utreda ärendet, att kalla de experter de ansåg sig behöva.
Det svaret var inte Abraham Cooper nöjd med. Till slut fick han sjukhuset att gå med på att träffas vilket skedde på onsdagsmorgonen. Efter mötet höll Abraham Cooper en presskonferens och Lag & Avtal fick tillfälle att ställa några frågor.
Hur gick mötet?
– Jag är övertygad om att de lyssnade på oss och tar händelserna på större allvar och att de insåg att de skulle agerat tidigare. De är också medvetna om att många judar både i Sverige och utomlands följer det här fallet noga.
Varför väljer ni att fokusera just på det här fallet?
– Karolinska är faktiskt världsberömt tack vare Nobelpriset. Om de här problemen fortsätter kommer det att skada deras namn. Vi kan hjälpa dem ur detta.
Hur ser den läkare som fortfarande jobbar kvar på att ni stöttar honom?
– Jag träffade faktiskt honom för första gången i går. Han är en mycket ödmjuk person men målmedveten när det gäller att komma tillbaka till sitt arbete och rädda liv. Han vill utföra kvalificerade kirurgiska ingrepp så fort som möjligt. Både han och de andra två som lämnat sjukhuset vill komma tillbaka till forskningen på hög nivå. Och de vill bli bedömda utifrån sin profession och inte för sitt ursprung.
Varför har de inte fått någon hjälp av ledningen tidigare?
– Det är en mycket berättigad fråga. Sjukhuset måste rannsaka sig själv och det är inte lätt att hålla upp en spegel mot sig själv. Men de måste inse att de försenat processen och låtit detta sjunka djupare.
Hur snabbt kan den läkare som är kvar och även de som lämnat sjukhuset komma tillbaka till jobbet?
– Jag är ju inte advokat men det borde finnas en möjlighet för läkarna att gå tillbaka till jobbet innan den slutliga utredningen är klar.
Och om det inte händer något eller drar ut på tiden?
– Då vet de att jag känner till vägen från Los Angeles till Stockholm och att jag kommer tillbaka igen om det blir nödvändigt.
Lag & Avtal söker sjukhusdirektören Annika Tibell för en kommentar.