Nyheter
Karensavdrag kan bli möjligt förhandla bort
Regeringen föreslår att fack och arbetsgivare ska kunna förhandla bort karensdagen, också kallat karensavdraget, inom vård och omsorg. Syftet är att minska smittspridningen och göra det lättare att stanna hemma vid lindriga symtom.
Förslaget finns i en departementspromemoria som socialdepartementet nu skickar ut på remiss. Enligt den ska möjligheten att förhandla bort karensavdraget, det vill säga avdraget på lönen den första sjukdomsdagen, införas från den 1 augusti nästa år.
– Allt började med att vi fick en skrivelse från Kommunal och Vårdförbundet i somras med frågan om karensersättning men också om möjlighet att förhandla bort karensavdraget, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.
– Vi vill skapa förutsättningar för parterna inom avtalsområden där detta är särskilt viktigt med tanke på smittorisken, säger Ardalan Shekarabi.
Han framhåller att det egentligen handlar om att, på försök, ta bort förbudet om att förhandla bort karensavdraget i kollektivavtal.
Möjligheten, som ska finnas i ett och ett halvt år från den 1 augusti 2021, ska gälla på avtalsområden där anställda möter och har kontakt med äldre, funktionshindrade eller andra som löper en extra stor risk om de blir sjuka i covid-19 eller någon annan infektionssjukdom.
Sedan inledningen av pandemin betalar staten, genom Försäkringskassan, ersättning till anställda som får karensavdrag på lönen. Det sker genom en schablonersättning (lika för alla). Regeringen och samarbetspartierna har i dagarna meddelat att den ordningen förlängs till och med den sista april i år.
Lars Larsson/TT