Kollektivavtal

Kan vi fika oss friska?

Margareta Troein Töllborn.
Fettisdag. Kan fika på rätt sätt hjälpa mot stress? Foto: Tiina Demargne

FORSKNINGSMILJONER. Måste all återhämtning ske på fritiden eller går det att återvinna orken under arbetstid? Det ska en forskargrupp i Skåne ta reda på. Vårdcentralerna blir studieobjekt.

Publicerad

En fika med en kollega efter att du har gjort något jättejobbigt. Eller att chefen kallar in dig och säger något uppmuntrande om det du har åstadkommit. Sådant lättar på stressen, säger Margareta Troein Töllborn. Hennes forskargrupp ska tillsammans med Högskolan Kristianstad ta reda hur personalen kan återhämta sig under själva arbetspasset.

Forskarna ska undersöka en bransch i kris: primärvården, alltså vårdcentralerna.

– Det stora problemet i sjukvården är att de erfarna människorna ger upp. Då förlorar du också förtrogenhetskunskapen, som gör att du snabbt kan läsa av en situation, säger Margareta Troein Töllborn.

Sex till åtta vårdcentraler i nordöstra Skåne ingår i studien.

Först ska forskarna ta reda på vad det är personalen önskar sig i form av återhämtning. Det finns redan en pilotundersökning som ska kompletteras med djupintervjuer och fokusgrupper.

Sedan blir det intervention. Det kan innebära att man ändrar något i arbetsorganisationen så att folk får möjlighet att rådgöra med varandra eller helt enkelt bara fika tillsammans eller vad de nu behöver mest.

Sedan ska forskarna utvärdera om interventionen hade någon effekt.

– Hälsa är inte bara hårda saker som sjukskrivning, utan också arbetsglädje och välbefinnande. Om du kan vara nöjd vid dagens slut, även om du är trött, är chansen stor att du orkar med jobbet, säger Margareta Troein Töllborn, allmänläkare och professor vid Lunds universitet.

Studien ska komma i gång så fort som doktoranderna finns på plats och beräknas vara klar inom fyra år. Forskargruppen har fått 3 612 000 kronor av Afa Försäkring.

Undersöker god hälsa

Oftast tittar man i studier på vilka faktorer som leder till sjukdom, patogenes. Här undersöker man friskvårdsfaktorerna, saluto­genes. Ordet betyder hälsans ursprung.