Nyheter

Kan de neka mig retroaktiv lön?

Jag jobbar som tandläkare i Skåne. Årets löneförhandlingar tog extra lång tid och var inte klara förrän i oktober. Löneförhöjningarna skulle betalas ut retroaktivt. I september fick jag en tjänst i Stockholm. Jag lämnade in min uppsägning i slutet på september, det vill säga innan löneförhandlingarnas slut. Jag har inte fått någon retroaktiv löneförhöjning. Eftersom jag sagt upp mig innan förhandlingarna var klara exkluderades jag automatiskt. Varken chef eller fack hade informerat mig. Min chef hade tvärtom uppmanat mig att lämna in min uppsägning innan månadsskiftet av administrativa skäl. Jag har alltså arbetat i åtta månader för länge med 2004 års ingångslön.

Publicerad

"Ska det verkligen vara så här?"
Frågan gäller hur man ska se på en situation där arbetstagaren slutar sin anställning efter att det gamla kollektivavtalet löpt ut men innan de fackliga löneförhandlingarna om ett nytt avtal är klara.
Problemet uppstår när det nya avtalet säger att löneökningarna skall gälla retroaktivt från den tidpunkt då det gamla avtalet löpte ut.
Det finns ingen generell regel. Kollektivavtalen innehåller ofta övergångsregler för denna situation. Det finns olika lösningar i avtalen.
En vanlig regel i tjänstemannaavtalen är att den som slutat sin anställning har rätt till ersättning för retroaktiva löneökningar om denne begär det.
En sådan begäran ska då göras inom viss tid från det att meddelande lämnats till de anställda om att löneförhandlingarna är klara. Det finns också exempel på kollektivavtal där det sägs att arbetsgivaren på eget initiativ bör betala ut de retroaktiva ersättningarna till den som slutat sin anställning.

Fakta

Har du något arbetsrättsligt bryderi?
Skriv till Lag & Avtal så hjälper vi dig. Våra experter Kent Brorsso n, arbetsrättschef på Svenskt Näringsliv, Dan Holke , chefsjurist på LO-Tco Rättsskydd och advokat Stefan Ruben kan ge besked om det mesta.
redaktionen@lag-avtal.se
Du får vara anonym i tidningen men redaktionen behöver veta vem du är.