Åsikter

Jobba på – men bara lagom hårt

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. För mycket och för lite skämmer allt. Även när det gäller arbetsbelastningen. I Japan är karoshi, att arbeta ihjäl sig, tyvärr en verklighet som dödar ett antal medarbetare varje år.

Publicerad

Den andra sidan av myntet, att bli sjuk för att man har för lite att göra på jobbet, har det talats mindre om. Nu har fenomenet fått ett namn: boreout. I Frankrike har en medarbetare fått ett skadestånd på motsvarande en halv miljon kronor för att arbets­givaren trakasserat honom genom att inte ge honom arbetsuppgifter för mer än tio minuter om dagen.

Generellt är det status att stressa för mycket, det gör att boreout även är kopplat till lägre status. Det gäller att ha kalendern fullklottrad med jobbmöten och privata aktiviteter.

Paradoxalt nog är det ändå högst status av allt att vara helt ledig – fast enbart när det är kopplat till enorm framgång. För­fattaren och den digitala nomaden Timothy Ferriss har till exempel gjort en strålande karriär på att påstå att han bara arbetar fyra timmar i veckan.

Att vara vanlig lönearbetare med för lite att göra är nog inte så ovanligt. Det är möjligt att en hel del facebookande och instagrammande beror på för låg arbetsbelastning. Och vem vågar säga till att det finns tid att göra mer – när inget mer jobb finns tillgängligt? Bättre då att vara tyst när jobbet behövs för försörjningen.

Läget är liknande för många egenföretagare. Att vara öppen med att man har för få uppdrag kan avskräcka kunder, trots att det är naturligt att arbetsbelastningen varierar. Ibland är det jobb 24/7, ibland finns det all tid i världen att oroa sig för firman och villalånet.

Lagom, det ska vara målbilden för arbetsbelastningen på jobbet.

Mer än var tredje jurist – 38 procent – uppger att de jobbar för mycket. 3 procent är sugna på mer omfattande arbetsuppgifter. De svarar att de arbetar ”för lite”.

Legally Yours, Juristbarometern 2018.