Nyheter
Jämställdheten i bolagen står och stampar
Pandemin har satt stopp, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, som jobbar för ett jämställt affärsliv. Årligen går Allbright igenom den könsmässiga jämställdheten bland Sveriges dryga 300 börsbolag.
För första gången sedan 2012, när mätningarna började, ökar de röda företagen som andel av alla börsbolag, från 20 till 21 procent – alltså bolag som inte har en enda kvinna i ledningen, enligt årets rapport. Flera av bolagen är traditionellt typiskt manliga, som IT-bolag och energiföretag, men ny på den röda listan finns också exempelvis hotellkedjan Scandic, som i övrigt har en betydande andel kvinnor på lönelistan. I ledningsgruppen på tio personer är alla män, konstaterar Amanda Lundeteg.
Hon anar en coronaeffekt, där strategiarbetet mot mer könsbalanserade ledningar lagts på hyllan.
Och andelen kvinnor i bolagsstyrelserna, som under en rad år ökade stadigt när börsbolagsägarna flåsades i nacken med en eventuell kvoteringslag, har stannat upp. Andelen kvinnor i styrelserummen ligger nu på 34 procent.
– Det är tredje året i rad som den andelen står still. Det stannade av när kvoteringshotet försvann, säger Amanda Lundeteg.
Även i övrigt verkar jämställdhetsarbetet ha stannat av i börsbolagstopparna, enligt Amanda Lundeteg. De gröna bolagen, som har en jämställd ledningsgrupp med minst 40 procent av ena könet, ligger kvar på 19 procent av alla börsbolag. Men det finns också positiva signaler. Av de nya jämställda företagen finns flera i hälsovårdsbranschen, och om utvecklingen håller i sig går den branschen snart om fastighetsbranschen som den mest jämställda sektorn, visar rapporten.
Olle Lindström/TT