PROFILEN

”Jag strävar alltid efter att det ska finnas två vinnare”

Maria Möller är Almegas arbetsgivarpolitiska chef och står nu inför förhandlingar för villkoren en halv miljon medarbetare inom tjänstesektorn.

Maria Möller har grönt kort både inom förhandlingar och på golfbanan. Under snart två decennier som förhandlare för svenska arbetsgivare kan hon konstatera att de bästa lösningarna ger något åt alla – och värnar den svenska modellen.

Publicerad Senast uppdaterad

Almega

Bildades i  sin nuvarande form år 1992 och är en arbetsgivarorganisation inom tjänstesektorn. 

Är Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag med omkring 11 000 medlemsföretag som i sin tur har drygt 500 000 anställda inom en mängd olika branscher.

Består av nio olika förbund: 

Almega Tjänsteförbunden 

Almega Tjänsteföretagen 

Almega Utbildning

Innovations

företagen

Kompetensföretagen

Medieföretagen 

Säkerhetsföretagen 

Tågföretagen 

Vårdföretagarna

Almegas nytillträdda arbetsgivarpolitiska chef, Maria Möller, har 20 års erfarenhet inom arbetsgivarvärlden. Hon är uppvuxen i Lerberget vid den skånska nordvästkusten men har sedan länge lämnat de sydligaste delarna av landet för Stockholm.

Privat är hon även ordförande för Svenska Golfförbundet vilket fört henne runt landet för att ta sig förbi olika hinder. Nu står hon inför ännu en utmaning i form av Almegas avtalsrörelse som innebär förhandlingar av omkring 125 kollektivavtal vars villkor berör 10 000 företag och över en halv miljon medarbetare inom tjänstesektorn.

– Ett av målen är att få alla dessa kollektivavtal i hamn till så bra villkor som möjligt. Det är av avgörande betydelse att vi hittar väl anpassade kollektivavtal som bidrar till att våra medlemsföretag får bra konkurrensvillkor och samtidigt är attraktiva för arbetstagarna.

Maria Möller har sedan 2022 varit förbundsdirektör på Medieföretagen som är ett av de nio förbunden inom den samägda förbundsgruppen Almega. Det är en position som hon behåller utöver sin roll som arbetsgivarpolitisk chef.

Maria Möller är även engagerad i föreningslivet då hon privat är ordförande för Svenska Golfförbundet.

– När det gäller mediebolagen är många frågor snarlika de frågor som rör övriga förbund inom Almega – men där händer också jättemycket kopplat till den tekniska utvecklingen och AI.

Maria Möller säger att det säkerhetsläge vi befinner oss i gör det extra viktigt att slå vakt om den trovärdighet som svenska medier har – både jämfört med – och gentemot andra länder.

MARIA MÖLLER

Bor: Uppvuxen i Lerberget vid skånska nordvästkusten men bor numera i Stockholm. 

Utbildning: Jur.kand och magister i Internationell Affärsjuridik genom studier i Stockholm, Linköping och Strasbourg. 

Karriär: Chef för arbetsgivarpolitik och samverkan på Almega, förbundsdirektör på Medieföretagen. Tidigare biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen, vice vd, förhandlingschef samt chefsjurist för Gröna arbetsgivare och Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet.

Familj: Fästmannen Kristofer

Fritidsintressen: ”Som ordförande i Svenska Golfförbundet måste jag ju säga golf – annars all typ av träning, media och kultur.”

– Hela den strukturella förändringen i samhället kring hur vi konsumerar media påverkar också. Utvecklingen inom mediebranschen är både spännande och ibland nästan lite skrämmande. Det gäller att vi i branschen hjälps åt för att säkerställa att det blir så bra som möjligt för alla.

Höjdpunkterna i karriären beskriver hon som de gånger då hon har kunnat bidra med konkret hjälp eller få till en reell förflyttning. Ett exempel är när hon som förhandlingschef på Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Gröna arbetsgivare hjälpte golfbranschen att införa årsarbetstid – vilket ledde till helårsanställningar i stället för en mängd säsongsanställda.

– Det handlar om allt ifrån det lilla i vardagen till att bryta ny mark. Att hjälpa ett företag i en utmaning för dagen eller förflytta en bransch.

Maria Möller säger att för att hitta den typen av lösningar krävs det att alla parter på något sätt känner sig som vinnare – och att i alla fall att ingen känner sig som förlorare.

Vi vill av princip att EU håller sig utanför och tar hellre fram branschanpassade lösningar.

Maria Möller

– När vi lyckas med det har vi lyckats väldigt bra med den svenska modellen. För golfbranschen lyckades vi hitta en win win-situation vilket är det absolut bästa skulle jag säga. Att alltid sträva efter två vinnare skulle jag absolut säga är en del av att vara en god förhandlare.

Hon anser att det är viktigt att värna om den svenska modellen och skulle beskriva sitt jobb som att hon är den som säkerställer att det blir så bra som möjligt både för företagen och deras medarbetare.

– Företagen är grunden till vårt välstånd – men utan medarbetare skulle det inte finnas så många företag, speciellt inte i tjänstesektorn. Som parter är vi helt beroende av varandra så det är inte som en affärsförhandling där det går att byta motpart om det inte går att nå en lösning.

Under karriären har det såklart också uppstått hinder och utmaningar. Då tänker Maria Möller framför allt på de gånger då parterna inte nått en lösning utan förhandlingarna har strandat och det har uppkommit konfliktsituationer.

– Varje gång som vi inte kommer i mål är ett misslyckande för oss som arbetsmarknadens parter. Någonstans på vägen har vi inte lyssnat på varandra. Dessa situationer är djupt olyckliga och gynnar varken medarbetare eller arbetsgivare.

Hon vill därför undvika konfliktsituationer eftersom de sällan leder till de bästa lösningarna.

– Som ofta i livet, när något inte funkar handlar det om tidsbrist, att beslut tas i ett pressat och stressat läge. Ger vi bara saker och ting tid, och lyssnar så brukar vi någonstans komma framåt.

Almega ser tydliga tendenser på att EU påverkar svensk arbetsmarknad på ett sätt som inte gjorts innan.

– Det har verkligen eskalerat på senare tid. Nu gäller det för både arbetsgivarorganisationer och fackförbund att vara vaksamma. Vi har dessutom ofta en enad syn på inblandningen från EU – de ska inte ska lägga sig i svensk arbetsmarknad.

Under Maria Möllers 20 år inom arbetsrätten är det påtagligt att förutsättningarna för arbetslivet förändrats. Aktuella exempel på hur EU påverkar villkoren på den svenska arbetsmarknaden är direktiven om minimilöner och plattformsarbete.

– Vi vill av princip att EU håller sig utanför och tar hellre fram branschanpassade lösningar. Detta uppnås bäst genom förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare eller genom villkor i kollektivtal som anpassas efter varje bransch.

Hon ger inte mycket för dessa lösningar som hon tycker är framtagna utan hänsyn till att olika verksamheter fungerar på olika sätt.

– Det skapar ofta lösningar som inte passar någon. Ett exempel är dygnsvilobestämmelsen. Varken medarbetare eller företag gillar de nya reglerna som egentligen bara skapar bekymmer överallt. Vi vill inte se den typen av överhängande system.

Mara Möller säger EU:s påverkan på svensk arbetsmarknad har eskalerat.

Maria Möller ser också kompetensförsörjningen som en av de största utmaningarna som Almega har att hantera för medlemsföretagen.

På frågan om det kommer bli vanligare att företagen utbildar sin personal på egen hand svarar hon att detta redan sker i stor utsträckning.

– Företagen är snabba på att kompetensutveckla och befinner de sig ofta långt före övriga samhället när det gäller att se kommande behov. Samtidigt som det finns en brist på arbetskraft skjuter också arbetslösheten i höjden, så det finns ett matchningsproblem.

Hon tror att det innebär att det krävs en förändringsvilja hos både arbetsgivare och arbetstagare.

Allt fler bolag har också blivit beroende av utländsk arbetskraft, och ur ett arbetsgivarperspektiv har regeringens nya, hårdare regler kring arbetskraftsinvandring därför blivit ett allvarligt hot, menar Maria Möller.

– Kompetensförsörjningen är ett problem som kommer att bli större och större. Omställningsstudiestöden är en av de riktigt bra reformerna som genomförts och kommer förhoppningsvis hjälpa allt fler på traven under åren som kommer.

Maria Möller säger att just mediebranschen är långt före många andra branscher vad gäller AI och den tekniska utveckling som sker.

– När det kommer till AI finns det kompetensmässiga luckor att fylla inom alla branscher. Mediebranschen ligger långt framme och ser över hur det på ett säkert sätt går att effektivisera och låta enklare och kanske tråkigare arbetsuppgifter helt utföras av AI.

En av de viktigaste frågorna för Almega i den kommande avtalsrörelsen är att hitta en nivå på lönerna som ger ökad konkurrenskraft i förhållande till våra konkurrentländer i andra delar av världen.

– En utmaning är också de låglönesatsningar som drivs från fackligt håll. Vi tror på modellen att det finns en lönespridning och att löner sätts i samtal mellan medarbetare och chef. Det är trots allt inte rättvist att alla ska ha på kronan samma lön när prestationerna skiljer sig.

En knäckfråga kommer också vara frågan om förkortad arbetstid där arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden verkar stå långt ifrån varandra.

– Tjänsteföretag är beroende av varje arbetad timme som finns i företagen, det är ju tiden de får betalt för. Att Socialdemokraterna har valt att driva frågan hårt gör situationen ännu mer bekymmersam. Tidpunkten är aldrig rätt – men nu skulle vi snarare behöva arbeta fler, inte färre, timmar.

Hon vill dock förtydliga att arbetstidsförkortning i vissa fall säkert kan fungera – men att det då måste ske på en frivillig basis mellan medarbetare och arbetsgivare.

– För vissa branscher skulle det däremot bli förödande. Så om det på något sätt skulle ske genom lagstiftning tror jag tyvärr att effekten skulle bli katastrofal. Jag tror som sagt inte på regler som tillämpas generellt, på alla. Det som krävs är verksamhetsanpassade lösningar.

Hon har gott hopp om att förhandlingarna även denna gång ska putta svensk arbetsmarknad i rätt riktning.

– Till sist brukar vi enas. Det kan vara en krokig väg men oftast brukar vi hitta fram. Det måste vi göra tänker jag.