Avtalsrörelsen

Industrifacken sa nej till slutbudet

I går kväll sade Facken inom industrin nej till medlarnas slutbud. Avtalen har nu löpt ut och fredsplikten upphört. - Vi har inte för avsikt att varsla om konflikt men det här är allvarligt, sade IF Metalls Stefan Löfven på presskonferensen efteråt.

Publicerad

2,6 procent på 13 månader hade de opartiska ordförandena föreslagit i sitt slutbud. Teknikarbetsgivarna och Trä och Möbelindustriföretagen sade ja till budet. Trots att de menade att det var väl högt, så tackade arbetsgivarna ja med hänsyn till fredsplikten.

Facken inom industrin, som krävt 3,7 procent på ett år, svarade halv sex i går kväll.

- Vi avvisar budet för att det är för lågt, sade GS ordförande Per-Olof Sjöö som för tillfället också är ordförande för Facken inom industrin på presskonferensens kvart över sex.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven räknade om oponas slutbud till 2,4 procent på 12 månader.

- Det är bara 65 procent av vad vi har krävt. Det är alldeles för lågt.

Han påpekade också att de neddragningar som sker nu på exempelvis Scania inte har något med lönerna att göra. De beror i stället på den låga orderingången.

Arbetsgivarnas tal om den europeiska skuldkrisen avfärdades av Unionens ordförande Cecilia Fahlberg:

- Man ska inte utnyttja krisen i andra länder för att hålla lönerna nere här.

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson inflikade:

- Det är inte våra arbetsgivare som är i kris.

Alla fem ordförandena betonade dock att de hoppas på en lösning. Målet är inte konflikt utan ett avtal med innehåll, som de uttryckte det. Närmast blir det partsförhandlingar som de opartiska ordförandena styr.

- Nu har vi sju dagar med partsförhandlingar, det är nytt inom industriavtalet. Vi ska se vad det ger, sade Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson.

Nej, det var inget hastigt beslut att säga nej utan väl genomtänkt och noga övervägt, förklarar GS avtalssekreterare Tommy Andersson efteråt. Han betonade också lägets allvar och menade att han inte bara talade för sitt förbund utan för hela facken inom industrin när han sade:

- Vi är rustade.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för industrin Camilla Frankelius förklarar att det slutbud de nu sagt nej till var alldeles för lågt för att det skulle ha kunnat vara lönenormerande. Den övriga arbetsmarknaden hade aldrig gått med på så lite i löneökningar.

Redan i dag på förmiddagen har de opartiska ordförandena bestämt träff med industrifacken för överläggningar.