Nyheter
IF Metall: Alla har haft möjlighet att tycka till
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, tillbakavisar kritiken från Kommunal om att förslagen till avsiktsförklaring om Las förhandlats fram utan att förbundet fått vara med. – Vi har alla haft möjlighet att tycka till, säger han till Lag & Avtal.
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund klargjorde igår för Lag & Avtal att förbundet inte ser något behov att förhandla om så långtgående förändringar av Las, Lagen om anställningsskydd, som nu ska ha varit uppe på bordet och som gått utanför vad januariöverenskommelsen kräver.
Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot ska en av orsakerna till krisen inom LO, där fem LO-förbund lämnat förhandlingsbordet, vara att begreppet "saklig grund" skulle tas bort och att det skulle ge arbetsgivarna för stor makt att säga upp vem de vill.
Kommunal säger sig inte längre ha något förtroende för LO:s sätt att förhandla.
IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä framhåller att det ännu inte finns någon färdigförhandlad avsiktsförklaring.
Han menar att LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson visst har informerat alla om innehållet i det utkast som finns och att förbunden fått lämna synpunkter på det.
– Dessutom visste vi alla att det skulle bli den här stora omfattningen. Vi på LO lämnade ju in vår förhandlingsbegäran till Svenskt Näringsliv 2017 om att få förhandla om trygghet och omställning. Den var väldigt omfattande. Vi fick också ett väldigt omfattande svar av arbetsgivarna, säger han.
Enligt Veli-Pekka Säikkälä har tanken med höstens las-förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv varit att hinna nå en principöverenskommelse vid årskiftet när riksförhandlingarna i avtalsrörelsen drar igång.
_ Det skulle göra att parterna inte behöver börja om på ruta noll när las-förhandlingarna återupptas igen i vår, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Det andra viktiga syftet är att vi ska kunna redovisa för medlemmar och förtroendevalda om vad det är vi diskuterar och ska försöka hitta lösningar på.
IF Metall har inga planer på att kasta in handduken ännu.
– Vi tänker i alla fall se till att förhandla och försöka få en överenskommelse. Först när det finns på bordet ska vi ta ställning till om den är bra eller dålig. Problemet med januariöverenskommelsen var att punkterna som rör arbetsrätten var för smala och bara fokuserade på turordningsreglerna. Vi behöver ett större paket för att kunna lösa de här frågorna.
Veli-Pekka Säikkälä varnar för att överlåta frågorna till politikerna istället för att sitta kvar vid förhandlingsbordet.
– Vi har en kraftig högermajoritet i riksdagen.