Nyheter
"Huvudavtalet sprack på LAS-frågan"
När det stod klart att arbetsgivarna inte skulle få något gehör alls för en av sina två grundfrågor, att ändra i anställningsskyddslagens turordningsregler, var det ingen idé att fortsätta. Det förklarade Jan-Peter Duker och Signhild Arnegård Hansen på Svenskt Näringslivs presskonferens i dag, onsdag.
Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen inledde presskonferensen med att förklara att de varit väldigt öppna med vad de ville uppnå med förhandlingarna om ett nytt huvudavtal. De ville ändra konfliktreglerna, inte hela strejkrätten utan reglerna för sympatiåtgärder, och ändra vissa regler i anställningsskyddslagen.
- Att hålla sig till turordningsreglerna dränerar företagen. Vi hade hoppats att det skulle finnas en öppning för detta. Men där har inte facken kommit med någonting, i stort sett.
Vad krävs för att ni ska gå tillbaka till förhandlingsbordet?
- Vi har funderat över det, men i LAS-frågan ser vi ingen substantiell ändring, snarare tvärtom så har facken talat om dubbla uppsägningstider, sa Signhild Arnegård Hansen.
Vilken roll spelar lågkonjunkturen?
- Det är svårt att bedöma, det verkar åt två håll. Å ena sidan för att företag ska kunna övervintra krävs att de med rätt kvalifikationer får stanna. Tyvärr är det motsatt tänkande som styrt, att det gäller att hålla fast det man har, sa Svenskt Näringslivs förhandlingsledare Jan-Peter Duker.
Nu faller det tillbaka på lagstiftarna att se vad som behöver göras, menade Signhild Arnegård Hansen.
- Kanske att det på förbundsnivå går att komma överens om att modernisera reglerna, sa hon och hänvisade till IF Metalls krisavtal.
Jan Peter Duker förstärkte med att säga:
- Framtiden för den svenska modellen ligger på förbundsnivå. På huvudorganisationsnivå finns det inte förutsättningar.
Varför beslutade ni att avsluta förhandlingarna just i dag?
- Idag fick vi beskedet att det inte var något slutbud från deras sida men när det gällde konfliktreglerna och LAS kunde de inte tänka sig att förändra sin inställning. Då stod det klart att vi stod för långt ifrån varandra, sa Jan-Peter Duker.
Han betonade att det är ungdomar och invandrare som inte kommer in på den arbetsmarknaden som borde vara mest besvikna nu. Men själv är han också besviken efter att ha varit engagerad i det här i ett och ett halvt år. Han säger att han tidvis varit hoppfull och att det inte är förrän under den senaste veckan som han börjat förstå att det inte skulle gå vägen. Med tanke på allt motstånd fackens förhandlare mött på hemmaplan.