Avtalsrörelsen
Höjda pensioner kan bli lönerörelsens stridsfråga
LO satsar stort i årets lönerörelse på förbättrade pensioner. Och det stöter på hårt motstånd direkt. – Oerhört mycket dyrare, säger en skeptisk förhandlingschef för Svenskt Näringsliv, Mattias Dahl.
Exportindustrin som fortsatt lönenormerare på svensk arbetsmarknad stod pall när LO spikade principerna för sina lönekrav inför årets stora avtalsrörelse. Däremot lyckades inte LO ena alla sin 14 förbund om en gemensam lönestrategi. Två förbund, Kommunal och Pappers, ställer sig utanför.
– Naturligtvis hade vi gärna haft alla med, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Sprickan i LO handlar om att några förbund vill kunna höja lönerna mer än andra. Kommunal pekar på sina yrkesutbildade kvinnor, som undersköterskor, barnskötare med flera som tjänar för dåligt.
Men Thorwaldsson framhåller att LO-majoritetens förslag kommer att gynna kvinnorna, som ofta ligger sämre till lönemässigt. Men det är för lite, är Kommunals invändning.
– Vi kommer ingenstans med det här förslaget, säger Kommunals ombud Håkan Nilsson som yrkade avslag på förslaget.
Ingen samordning
Pappers hoppar också av samordningen, om än av kanske inte exakt samma orsak.
– Det finns ingen samordning att stå bakom när 38 procent av medlemmarna (Kommunals) inte är där, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson som tidigare spänt lönebågen förhållandevis hårt.
Oansvarigt, anser Industriarbetsgivarna som tror att Pappers marginaliserar sig självt genom att köra sitt eget race.
LO kommer nu att gå fram med att de som har en månadslön på 26 100 kronor eller mindre ska få mer, procentuellt, än de som tjänar mer. Brytpunkten är därmed höjd ordentligt från förra avtalsrörelsen som innehöll en liknande modell. Nu kommer den att träffa knappt 900 000 personer.
Oerhört dyrt
Alldeles för många, enligt Svenskt Näringsliv.
– Den nivån träffar nästan hälften. Det kommer att innebära, om LO får som de vill, att det blir mycket mer än vad märket blir, säger Mattias Dahl.
Dessutom konstaterar arbetsgivarna att LO:s krav på att pensionsinbetalningarna ska räknas från första kronan, kommer att bli mycket dyrt. I dag tjänar en LO-arbetare in pensionspremier från arbetsgivaren först från 25 års ålder. Den borde vara 20, åtminstone, och höjd även i toppen när nu pensionsåldern höjs, enligt LO.
– På ett bräde kommer kostnaden att ha anställda under 25 att bli oerhört mycket dyrare, det är ingen liten ökning. Där pratar vi flera procentenheter, pang, säger Mattias Dahl.
Pensionernas storlek och höjd pensionsålder har blivit en het debattfråga i samhället.
– Pensionerna är alldeles för låga, vi måste täppa till hålen, men staten måste ta sin del också, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Däremot är Mattias Dahl mycket nöjt med att LO lyckats enas kring att det är den exportledda industrin som fortsättningsvis ska sätta lönemärket – en lönenivå som alla andra på arbetsmarknaden sedan får anpassa sig efter.
De mest högljudda kritikerna, LO:s fack inom byggsvängen framför allt, gav med sig. LO-grupperingen 6F har längre propagerat för ett inflytande över lönemärket, att inte bli tagna som gisslan i relation till vad industrins parter kommer överens om.
– Vi får vara nöjda med helheten i nuläget, men vi har inte släppt frågan, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets och för den i frågan stridbara gruppen 6F.