Nyheter

Höga statliga chefer åtalas i muthärva

Sex personer åtalas i en muthärva med koppling till Statens fastighetsverk, meddelar Åklagarmyndigheten. Tre av dem har varit anställda på verket. – Det har varit systematiskt, säger åklagaren Martin Bresman till TT.

Publicerad

(Uppdaterad) En chef inom Statens fastighetsverk, den huvudåtalade, åtalas för att bland annat ha låtit myndigheten betala för renoveringar av hans privata fastigheter. De företagare som anlitats för byggnationerna åtalas även de, bland annat för grovt givande av muta.

– Det har varit systematiskt och pågått under lång tid i stor omfattning. Han har arbetat inom Statens fastighetsverk, som är en myndighet, och haft stort förtroende och ändå låtit sig mutas på det här sättet. Det riskerar att skada tilltron till myndigheterna i allmänhet och det är i slutändan skattebetalarnas pengar, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption.

Brotten har begåtts mellan 2011 och 2015 och flera av dem bedöms enligt åklagaren som grova.

– Det är en fråga om brott inom statsförvaltningen där man har svikit ett stort förtroende och det avser även väldigt stora belopp, sammanlagt rör det sig om mångmiljonbelopp, säger Martin Bresman.

Den tidigare generaldirektören Björn Anderson åtalas för tjänstefel för att inte ha gjort "en åtalsanmälan inom rimlig tid". Anderson fick sparken i mars 2017 sedan nyheten om en korruptionsskandal inom myndigheten briserat. Enligt Bresman har utredningen varit väldigt omfattande.

– Det har varit många misstankar. Vissa misstankar menar vi att vi har funnit bevis för att väcka åtal för. För andra misstankar har vi funnit att bevisningen inte räcker för åtal. Det har varit enormt mycket material att gå igenom, säger han.

Statens fastighetsverk välkomnar en rättslig prövning, och genomför ett förändringsarbete för att förebygga att något liknande ska hända igen.

– Vi har en helt ny organisation på plats och har rekryterat nya och erfarna chefer till ledande poster. Till exempel har vi numera en rättschef på myndigheten, säger generaldirektören Ingrid Eiken Holmgren.

Hon tillträdde 2018 med uppdraget att förändra Statens fastighetsverk. Sedan dess har myndigheten bland annat infört en ansvarskod för leverantörer, en visselblåsarfunktion, och påbörjat ett arbete för att certifiera anti-korruptionsarbetet.

– Det går inte att vaccinera sig mot oegentligheter, men vi kan göra allt för att säkerställa att kontrollsystem finns på plats. Det är svårt att förändra kultur och värdegrund, men vi arbetar hårt med detta och medarbetarna är mycket engagerade i det, säger Ingrid Eiken Holmgren.

Fakta: Sköter 3 000 byggnader

Statens fastighetsverk förvaltar omkring 3 000 byggnader i Sverige.

Verket förvaltar också svenska ambassader, residens och institut i ett 60-tal länder.

Dagens myndighet har funnits sedan 1993 men Fastighetsverket har anor från 1600-talet.

Fastighetsverket har närmare 400 anställda.

Källa: Fastighetsverket