Nyheter
Handhälsning krav för jobb i Trelleborg
Skaka hand – eller glöm anställning. Så lyder förslaget som Sverigedemokraterna nu fått igenom i Trelleborg med stöd av Moderaterna, rapporterar Trelleborgs Allehanda.
På måndagskvällen antog kommunfullmäktige den uppmärksammade motionen om att den som inte skakar hand med det motsatta könet av kulturella eller religiösa skäl kan glömma anställning i kommunen.
Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) har tidigare uttryckt att en handskakning utgör ”vanligt svensk folkvett”. Sverigedemokraten Helmuth Petersén, som ligger bakom motionen, har enligt tidningen uttryckt att "det är inte acceptabelt att invandrare och flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige."
Jurister har dock sågat kommunens krav på handhälsning – och Arbetsdomstolen (AD) konstaterade även i en dom i fjol att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering.
Kvinnan sökte jobb som tolk, men ville inte ta den manlige chefen i hand för att det skulle vara en synd enligt hennes tolkning av islam. I stället lade hon en hand mot sitt bröst som hälsning – något som företaget ansåg inte dög på en jämställd arbetsplats. Men AD var av annan åsikt och ansåg att det inte är nödvändigt att ta just i hand för att uppnå en inkluderande effekt.
Fakta: Tidigare fall
Här är ytterligare några tidigare fall där utebliven handskakning förvandlats till juridik.
• 2006. En arbetssökande man vill inte skaka hand med en kvinnlig vd, utan hälsar genom att lägga handen på bröstet. Mannen fick ingen praktik och förlorade också sin plats på ett arbetsmarknadspolitiskt program. DO stämde Arbetsförmedlingen och 2010 slog tingsrätten fast att mannen diskriminerats på grund av religion. Han fick 60 000 kronor i skadestånd.
• 2013. En kvinna ville inte skaka hand med en manlig läkare. Han vägrade då att undersöka henne. Diskriminering ansåg DO och fick rätt i tingsrätten. Läkaren överklagade och vann i hovrätten, som ansåg att det inte gick att bevisa att den uteblivna undersökningen hade med kvinnans religion att göra. HD valde att inte ta upp fallet.
• 2016. En handledare ansåg att rekryteringen till ett jobb på ett boende för flyktingbarn avslutades på grund av att han uppgett att han inte vill skaka hand med kvinnor. Han hade också uppgett att han inte kunde följa med på aktiviteter som till exempel att gå och bada. DO gick inte vidare med ärendet.
• 2017. En inhoppare på ett HVB-hem vägrade ta kvinnor i hand och fick inte fortsätta som vikarie. Helsingborgs stad friades från anklagelsen om diskriminering. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att mannen behandlats annorlunda och pekade också på att han var behovsanställd och därmed inte hade rätt till fortsatt arbete i någon viss omfattning.
Källa: Tidningen Arbetet