Avtalsrörelsen

Handels vill sätta ”kvinnomärket”

Handels bytte i förra veckan krav med motparten Svensk Handel. Fackförbundets lönekrav är 750 kronor i löneökning.

Publicerad
Susanna Gideonsson är ordförande för Handels, som är Sveriges tredje största LO-förbund med runt 150 000 medlemmar, varav nästan 100 000 är kvinnor. Foto: David Bicho

- Våra medlemmar betalar sin mat och sin hyra i kronor. Vi förhandlar aldrig i procent, även om det är många andra som räknar hit och dit. Jag har hört de mest horribla summor, men låt dem fantisera, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels.
I samband med att Handels lade fram sina yrkanden kallade hon detta för ”det andra märket, märket för kvinnor och lågavlönade”.
- Ja, det brukar vara så i och med att vi är först på den privata sidan och alltid förhandlar i kronor och ören. Det är alltid vi som får ta den matchen först, om jämställda löner och de lågavlönade, säger hon.
Handels chefsekonom Stefan Carlén skrev förra veckan på Twitter att ” En fryst lägstalön är detsamma som en sänkt lön” som ett svar på motpartens krav om frysta ingångslöner.
- Ja, det får ju den följden, eftersom alla våra medlemmar ligger på eller mycket nära lägstalönerna. Vi har ju en låg lönebild. Tyvärr är arbetsgivarna stolta över att man omsätter så mycket personal. På detaljhandelsområdet har vi en 30-procentig personalomsättning varje år. Det innebär ju att löneläget för hela branschen sjunker drastiskt efter ett par år, säger Susanna Gideonsson.
Svensk Handel vill bland annat att partihandelsavtalet ska slås ihop med Postorder och e-handelsavtalet och att det ska byta namn till ”Kollektivavtal för lager inom handeln (Lageravtalet). Handels håller med om att avtalet behöver moderniseras. Det skrevs redan 1938.
- Det ligger i de samtal vi fört med motparten. Utvecklingen går ganska snabbt nu så vi måste se över det. Sedan hur vi ska göra är nästa fråga, säger hon.