Avtalsrörelsen

Hamnarbetarna: Ändring av strejkrätten påverkar inte hamnarna

Mikael Damberg, inrikesminister (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Göteborg och andra svenska storhamnar kan fortfarande inte utlova kunderna arbetsfred förrän man tecknat kollektivavtal även med majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet.

Publicerad

Det säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson i Hamnarbetareförbundet efter att näringsminister Mikael Damberg under gårdagen besökt hamnen och kommenterat förändringarna av strejkrätten som arbetsmarknadens parter föreslagit.

På onsdagen var närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Göteborg för att delta i möten och panelsamtal om Göteborgs Hamn med företrädare för Göteborgs stad, rederinäringen och hamnen.

Näringsministerns budskap var att den uppgörelse om inskränkningar i strejkrätten som presenterats av Svenskt Näringsliv och de fackliga centralorganisationerna ”skapar mycket lugn och framtidstro för hamnen”, enligt ett inslag i P4 Göteborg.

Enligt Hamnarbetareförbundet saknar ministerns påstående stöd i det konkreta lagförslaget. Svenska Hamnarbetarförbundets preliminära bedömning är istället att det inte har någon direkt påverkan på situationen i hamnarna.

”Lagförslaget innebär nya formella hinder för avtalslösa fackförbund som ger arbetsgivarna möjlighet att skjuta upp eller stoppa stridsåtgärder med hänvisning till formaliafrågor. Det monterar också ner skyddet mot avtalsshopping, där facken tidigare genom stridsåtgärder kunnat stoppa arbetsgivare som exempelvis fört över personalen till ett billigare avtal genom att byta arbetsgivarorganisation” skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Däremot anser bedömer förbundet att de avtalskrav förbundet tidigare stridit för kommer vara tillåtna även under den nya lagstiftningen.

- Om uppgörelsen blir lag krävs såklart en anpassning till nya formella spelregler. Lagförslaget är lite svårtytt, men det verkar exempelvis som att vi inte ska ha rätt att diskutera hur vårt avtal ska tillämpas innan det är påskrivet och klart, säger Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Eskil Rönér i en kommentar.

- Däremot kan jag inte se att vi på något sätt hindras från att fortsätta slåss för samma kollektivavtalskrav som APM Terminals och Sveriges Hamnar tidigare sagt nej till, fortsätter Rönér.

Hamnarbetarförbundet hoppas kunna offentliggöra en utförlig analys av det nya lagförslagets konsekvenser för såväl fristående fack som medlemsförbunden i LO, TCO och Saco under slutet av nästa vecka.