NYHETER
Hamnarbetare portad efter bakgrundskontroll – anses inte ha stått till förfogande

Har en hamnarbetare stått till arbetsgivarens förfogande trots att han är permanent portad från hamnen? Frågan aktualiseras i en stämningsansökan där APM Terminals Gothenburg AB och Sveriges Hamnar stämmer Svenska Hamnarbetarförbundet.
Hamnarbetaren var anställd av APM Terminals Gothenburg, som driver verksamhet i Göteborgs hamn. Efter att ett externt företag, på uppdrag av hamnen, gjort en bakgrundskontroll på hamnarbetaren fattade hamnen beslut om permanent tillträdesförbud. Hamnarbetaren är dömd i tingsrätt för bland annat misshandel och våldsamt motstånd och ansågs därför utgöra en "risk eller sårbarhet".
Göteborgs hamn är klassat som skyddsobjekt och omfattas av Säkerhetsskyddslagen. Eftersom APM Terminals Gothenburg bedriver verksamhet i den skyddsklassade hamnen är bolaget skyldigt att följa hamnens beslut om tillträdesförbud. Hamnarbetaren tilläts alltså inte längre vistas på området – och sades upp av personliga skäl.
APM Terminals vill nu att AD ska fastställa att bolaget inte är skyldigt att betala lön till hamnarbetaren under den drygt halvårslånga uppsägningstiden eftersom han inte har stått till arbetsgivarens förfogande. Enligt bolaget finns det ingen möjlighet att omplacera hamnarbetaren. Hamnarbetaren har ingen möjlighet att överklaga beslutet om tillträdesförbud.