Nyheter
Guldklockan: Margaret Gillberg Brandt på Journalistförbundet
GULDKLOCKAN. Hon är ombudsman och börjde arbeta för Svenska Journalistförbundet 1977 och varit med om en bransch i stor omvandling.
– Nej, det har varit väldigt stora och tråkiga förändringar med bland annat nedläggning av nästan hela A-pressen. Men det har också varit roligt med nyheter som webb och fler tv-kanaler. Det är väl det att det hänt så mycket som gjort att jag varit kvar.
– Det var nog strejken för upphovsrätten och OB-ersättningen 1981. Vi jobbade dygnet runt och skaffade madrasser och filtar och sov på kontoret. Efter två dagar var det över och vi fick både stärkt upphovsrätt och en arbetstidsförkortning som fortfarande finns kvar.
– Det är frågan om vilken lön de ska ha, både de som ska börja på ett nytt jobb och de som tycker att de halkat efter.
– Nej, det var ett vikariat på kursverksamheten, och sedan blev jag assistent till ombudsmännen och fick 1 000 kronor i löneförhöjning, vilket jag tyckte var jättemycket. Sedan fick jag lära upp mig i många år och gå på kurser innan jag blev ombudsman.
– Alla kontakter med medlemmar. Det är så roligt att höra hur tacksamma de är för mina råd som jag själv inte tycker är så märkvärdiga.
– Ja, när medlemmar ringer om att de blivit uppsagda blir jag väldigt berörd.
– Ja, det är bland det mest spännande, att få vara med från början och åka runt och se vad klubbarna har för krav och sedan förhandla om det och få fram ett kollektivavtal.
– Jag får se, kanske jag fortsätter. Det är väldigt trevligt med både arbetskamraterna och kontakten med medlemmarna.