KRÖNIKA

German Bender: Jurister behövs när demokratin inskränks

Artikelförfattaren drar paralleller mellan inskränkta mänskliga rättigheter i USA och den så kallade vandelsutredningen i Sverige. På bilden migrationsminister Johan Forssell (M) när han tar emot utredningen av utredaren Robert Schött.

Utredaren till Tidöpartiernas ”vandelsutredning” domaren Robert Schött råder utrikes födda med uppehållstillstånd i Sverige "att vakta tungan”. German Bender anser att det är ett hårresande uttalande och konstaterar att jurister behövs när grundläggande mänskliga rättigheter inskränks.

Publicerad Senast uppdaterad
German Bender är arbetsmarknadsforskare vid Handelshögskolan och utredningschef på Arena Idé. Han skriver återkommande krönikor för Lag&Avtal.

Den 25 mars i år greps den turkiska doktoranden Rumeysa Ozturk i Somerville, Massachusetts.

Orsaken?

Hon hade tillsammans med flera andra studenter skrivit en debattartikel i sitt universitets tidning, som kritiserade universitetsledningens bemötande av ett antal krav från studentkåren gällande Israels brottsliga krig i Gaza.

Videon från gripandet är gastkramande.

I den två minuter långa filmsekvensen (som går att se på nätet) går Rumeysa, precis som vi alla gör, med blicken riktad mot sin mobil när hon ska snedda över en lugn gata.

Jag promenerade själv ofta i de kvarteren när jag var gästforskare i USA för något år sedan. Området ligger nära flera universitet och är fullt av grönska, små caféer och butiker inklämda mellan sekelskiftesvillor och vackra tegelhus.

Plötsligt kommer två män med luvtröja och keps fram till henne som om de ska fråga henne om vägen, varpå hon tittar upp lite distraherat.

Då förändras situationen blixtsnabbt.

En av männen håller fast hennes händer samtidigt som den andra mannen smyger upp bakom henne, tar ut en kedja med en polisbricka som han haft innanför tröjan och tar mobiltelefonen som den förste mannen slitit ur handen på Rumeysa.

Snart dyker fyra andra personer upp, flera av dem maskerade. De ställer sig i en ring runt Rumeysa och bakbinder hennes händer. Den unga kvinnan gnyr ängsligt och förvirrat, medan männen säger att de är poliser. Utanför bild hörs någon fråga varför personerna döljer sina ansikten om de nu är poliser. Efter en kort stund för de bort henne till en bil tvärs över gatan.

Mot bakgrund av Trump-regimens auktoritära agerande går det inte att se händelsen som någonting annat än ett brutalt angrepp på yttrandefriheten.

Enligt CNN har minst sju andra studenter och forskare på elituniversitet gripits eller utvisats på liknande grunder och enligt utrikesminister Marco Rubio har omkring 300 studentvisum dragits in för protester mot Israel.

Skulle något liknande kunna hända i Sverige?

I förra veckan fick vi svar, när Tidöpartiernas så kallade ”vandelsutredning” presenterades av den särskilda utredaren och domaren Robert Schött. På presskonferensen valde denne Schött att ge följande råd till utrikes födda med uppehållstillstånd i Sverige: ”Ja, alltså det skulle vara mitt råd till dem, att vakta tungan och sen får man se”.

Det är ett hårresande uttalande.

Som advokaten Peter Hellman kommenterade på Bluesky, är det ”inte ett råd man normalt ger i en demokrati”.

Mot bakgrund av det som sker i USA är det också bekymmersamt att Schött är ordförande i mitt eget lärosätes disciplin- och avskiljandenämnd. Handelshögskolans rektor Lars Strannegård har nyligen kallat Trump-administrationens angrepp på bland annat universiteten för ”fascistoida” och en ”motorsågsmassaker”.

Jurister behövs när grundläggande mänskliga rättigheter inskränks. Detta vet Donald Trump lika väl som Tidöpartierna. Politiker kan inte montera ner demokratin själva.

I Sverige råder en vidsträckt yttrandefrihet. Man behöver således inte ”vakta sin tunga” om man yttrar förslag som inskränker densamma. Jag konstaterar att Robert Schött drar nytta av den friheten.