Nyheter
Från vitrysk städare till svensk byggföretagare
Integration. Rada Brylevich städade sig till svenskt medborgarskap. – Jag var hela tiden orolig att jag skulle utvisas på grund av för låg lön, så jag ville ha mycket städjobb.
Rada Brylevich har till slut nått sina drömmars mål – permanent uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Nu kämpar hon som byggföretagare för att ge andra samma chans.
När Lag&Avtal träffar Rada Brylevich, har det gått två veckor sedan hon fick svenskt medborgarskap, något hon är väldigt stolt över.
– Nu kan jag resa överallt. Jag skulle vilja se USA någon gång, berättar hon med ett stort leende.
Hennes förflutna i Vitryssland vill hon ogärna prata om. Tidigt föräldralös kastades hon mellan olika hem och upplevde en stor otrygghet. Rada Brylevich vill stryka ett streck över det livet och ta vara på de möjligheter som en tillvaro i Sverige erbjuder.
2009 kom hon hit på visum för att arbeta hos en familj i Jönköping. När hon tvingades sluta där bodde hon hos kompisar i Göteborg och sedan i Stockholm. Inför risken att bli utvisad tändes ett hopp i den kyrka hon var aktiv i.
Genom kyrkan kom hon i kontakt med Simon Widén. Han anställde henne i sin städfirma och plötsligt hade hon en stadig inkomst och hopp om ett arbetstillstånd.
– Min dröm var att få stanna i Sverige. Jag visste att jag först behövde klara 24 månader och sedan ytterligare 24 månader utan anmärkningar. Jag var hela tiden orolig för att jag skulle få för lite lön och bli utvisad, så jag bad om mycket jobb, säger hon.
Rada Brylevich hade dock hela tiden marginalerna på sin sida och fick ihop sina 48 månader.
– Det var en lättnad. Då behövde jag inte jobba lika mycket längre, och andra som behövde städtid kunde få mina timmar i stället.
Därmed kunde hon söka permanent uppehållstillstånd, vilket hon erhöll 2015.
Rada Brylevich ser stora fördelar med arbetstillstånden som en väg till ett liv i Sverige, men hon anser att reglerna, eller tolkningen av dessa, har varit väl strikta och hårda.
– Folk planerar att jobba i flera år för att få stanna och så kan de inte reglerna. Kanske de går med på att avstå från semester och så blir det avslag på grund av det. Tänk om de då hunnit sälja sin bostad i hemlandet och kanske fått ett barn här. Det blir ju stora konsekvenser, förklarar hon.
Rada Brylevich lämnade städjobbet när hon fått sitt uppehållstillstånd och därefter förverkligade hon drömmen om att starta eget. Av en slump blev det byggbranschen genom kontakten med en man från Ukraina som kunde branschen, och han blev hennes stöd. Nu driver hon firman RVK Bygg och vill hjälpa andra utlänningar från de forna Sovjetstaterna till en framtid i Sverige genom att anställa dem i sin firma.
När vi träffas har hon precis mött sin revisor.
– Det gäller att allt blir rätt. Och jag tänker inte orsaka att någon blir utvisad för att villkoren inte uppfylls. Mina anställda får bra betalt.
Trots det ska hennes medhjälpare från Ukraina nu utvisas på grund av nekat arbetstillstånd. Orsaken, enligt Rada Brylevich, är att Migrationsverket anser att hennes företag har för små inkomster, vilket hon menar är ofrånkomligt i starten av ett företag.
– Och jag vill inte anställa folk som förmedlas av Arbetsförmedlingen eftersom det inte har fungerat. Jag vill hellre ha människor som kommer till Sverige för att jobba och har den rätta inställningen.