Arbetsdomstolen
Fotografen som inte fick skriva
Kvalifikationer. Examen från Journalisthögskolan och 34 år som fotograf räckte inte för att klara en reportertjänst. – Det är ren idioti att jag inte har tillräckliga kvalifikationer. Reportrar förväntas kunna fota men fotografer kan tydligen inte skriva, säger fotografen Mikael Strand som inlett en ny karriär inom vård och omsorg.
Östgöta Media sa upp Mikael Strand på grund av arbetsbrist efter 34 år på det som tidigare hette Norrköpings Tidningar. Åtgärden var ett led i att avveckla företagets bildbyrå.
Journalistförbundet hävdade att Mikael Strand var tillräckligt kvalificerad för att arbeta som reporter, vilket innebär att producera nyhetstexter och filmreportage. Inom hans turordningskrets fanns 39 journalister med kortare anställningstid som jobbade med olika typer av reporterjobb i papperstidningen och inom digital publicering.
Förbundet ansåg att Mikael Strand var tillräckligt kvalificerad för samtliga tjänster och pekade bland annat på hans examen från Journalisthögskolan, de artiklar han skrev under den tiden och det stora inslaget av bildhantering som ryms i dagens webbjournalistik.
Östgöta Media hävdade å sin sida att Mikael Strand saknar erfarenhet av och kunskap om att intervjua och nyhetsvärdera och om hur man skriver och redigerar texter.
– Jag är faktiskt outbildad fotograf men utbildad journalist, men kan tydligen inte jobba som journalist trots att jag har högre utbildning än de flesta. Journalisthögskolan och läkarlinjen var de finaste utbildningarna på min tid. Det är så befängt så det liknar ingenting.
Arbetsdomstolen gick dock på arbetsgivarens linje. De konstaterade bland annat att de artiklar Mikael Strand skrev i samband med att han gick på Journalisthögskolan kring 1990 var ”relativt korta” och av ”ganska enkel natur”. Detsamma gäller de texter han skrev för Katrineholms- Kuriren under en praktik i samband med att han blev uppsagd. AD ansåg att Mikael Strand saknade den bredd och det djup som krävs och den erfarenhet som behövs av att löpande producera nyhetstexter mot en deadline. Fem av de sju ledamöterna i AD ansåg inte att en rimlig upplärningstid skulle ha räckt för att uppnå kraven.
– Det är ren idioti att jag inte har tillräckliga kvalifikationer. Reportrar förväntas kunna fota men fotografer kan tydligen inte skriva, säger Mikael Strand. Du kan alltså inte få ett jobb som journalist trots att du är utbildad journalist. Ingen kommer våga ta en strid efter det här.
Han betonar att han inte förde kampen mot sin arbetsgivare för sin egen skull utan för branschkolleger som riskerar att gå samma öde till mötes.
– Jag är inte förloraren, utan det är tidningen som gick miste om kunskap. Det tråkiga är att jag inte var värd något efter 34 år. Kollegerna var jättefina.
Vad kunde du ha gjort för att det skulle ha slutat annorlunda?
– Kanske kunde jag ha begärt att få arbeta halvtid som skribent för tio år sedan, för det hade jag nog fått. Arbetsgivaren borde erbjuda utbildning för att kunna behålla personalen och klara nya utmaningar. Men det är väl bekvämt att kasta ut folk och bara anställa nya.
– Jag fick aldrig någon tid över att skriva. Men när man älskar jobbet som fotograf söker man ju inte sig bort därifrån.
Nu har Mikael Strand inlett en ny yrkeskarriär.
– Jag har börjat på en helt ny bana på ett hvb-hem och trivs jättebra. Jag går utbildning som behandlare, och om jag inte hade fått den här chansen så hade jag inte fått en karriär med två jobb som jag älskar.