Avtalsrörelsen

”Förödande på sikt utan lärarlegitimationen”

Tankesmedjan Timbros debattinlägg om att slopa lärarlegitimationen får mothugg.<br/> -Ser vi på några års sikt så skulle det vara förödande om vi inte hade infört lärarlegitimationer. Då hade elever fått fortsätta få utbildning av lärare som inte själva är utbildade. Det kan ingen tycka är bra, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas riksförbund till P1 Morgon.

Publicerad
Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Det är ett hårt utlåtande Timbro fäller över kravet på lärarlegitimationen. Den liberala tankesmedjan har undersökt elevers resultat kopplat till lärares behörighet och menar att legitimationskravet snarare stjälper än hjälper och de förespråkar ett borttagande av lärarlegitimationen.

På Lärarnas Riksförbunds hemsida skriver gymnasieläraren Ylva Pettersson att de siffror som presenteras i undersökningen inte styrker tesen att ett borttagande av lärarlegitimationen förbättrar skolan. Siffrorna som presenterats visar att elever på skolor med lägre andel behöriga lärare når högre resultat. Men enligt Ylva Pettersson kan en förklaring till detta vara betygsinflation då personer utan legitimation och särskilda kunskaper i betygssättning sätter betyg.

Jan Björklund, folkpartiets ledare och tidigare utbildningsminister, försvarar införandet av legitimationen.

-Jag tycker att det är fel. Lärarlegitimation är en av de stora reformer som nu bidrar till att öka attraktionskraften i det svenska läraryrket. Vi ser nu att antalet ansökningar till att bli lärare har fördubblats sedan 2008 och det beror ju på alliansens utbildningsreformer där lärarlegitimationer var en del, säger Jan Björklund i P1 Morgon.

Lag och Avtal har skrivit om det nyligen införda kravet på lärarlegitimation och vad det fått för konsekvenser för skolorna inför skolstart. Enligt Timbros Johan Ingerö och Jesper Ahlgren är legitimationskravet inte bara av praktisk ondo i en tid av akut lärarbrist – tankesmedjan menar att kravet bör tas bort för att höja elevernas resultat.

I Timbro-undersökningen har elevers resultat under de senaste 10 åren granskats och slutsatsen är att inget samband finns mellan legitimerade lärare och höga betyg.

Tankesmedjan är särskilt oroad över tillståndet på landets lärarutbildningar. Socialdemokraterna twittrar att regeringen prioriterar lärarutbildningen och satsar stora belopp på ett ökat antal utbildningsplatser.

Detta utökande av antalet utbildningsplatser menar Timbro mot bakgrund av det redan låga antalet sökande riskerar att ytterligare urvattna lärarutbildningens attraktionskraft.

-Lärarlegitimationen innebär alltså inte så mycket mer än att kompetent skolpersonal diskvalificeras för att de inte gått en utbildning med låg kvalitet och låga intagningskrav, skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Johan Ingerö och Jesper Ahlgren lägger fram ett antal förslag på åtgärder. Utöver ett borttagande av lärarlegitimationen vill de att antalet lärarutbildningar och platser på lärarprogrammen ska bantas ned. De sparade medlen kan läggs på en kvalitetshöjning. Debattörerna öppnar även upp för alternativa lärarutbildningar i regi av företag eller stiftelser.

Marknadsliberal tankesmedja

Timbro grundades 1978 av Sture Eskilsson och Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF. Tankesmedjan verkar för marknadsekonomi, individuell frihet, fri företagsamhet och ett öppet samhälle.

Källa: Wikipedia