Avtalsrörelsen
Föräldraledig ridlärare blev förflyttad
Stallchefen ringde upp under föräldraledigheten, informerade om att det var övertalighet i stallet och frågade om hon tänkte skaffa fler barn. Ridinstruktören svarade ja. Några dagar senare var det klart att det var just hon som skulle flyttas från arbetsplatsen. Nu krävs arbetsgivaren på 360 000 kronor i skadestånd.
Hon hade headhuntats till en anställning på hästsportgymnasiet Jälla 2000. Hon arbetade där som ridinstruktör när hon våren 2012 blev föräldraledig. Den 13 mars 2013, hon fortfarande var föräldraledig, blev hon uppringd av stallchefen. Hon fick då veta att en stalltjänst skulle bort och chefen passade på att fråga henne om hon skulle skaffa fler barn. Ridinstruktören svarade ja.
Några dagar senare kallades hon till ett möte med driftledaren till vilket hon tog med sig sin lokala fackliga företrädare. Hon är medlem i Kommunalarbetareförbundet. På mötet sades det att kompetens var avgörande för vem av de tre ridinstruktörerna som skulle förflyttas. De två övriga hade själva fått redogöra för sina meriter och erfarenheter. Hennes meriter hade någon på kommunen skrivit ner, hon hade inte blivit tillfrågad. På så sätt hade Uppsala kommun kommit fram till att det var just hon som skulle förflyttas.
Men redogörelsen för hennes meriter var, enligt Kommunal, både bristfällig och felaktig. Till exempel så har hon den av kommunen betonade unghästkompetensen, framhåller förbundet. Ridinstruktören har erfarenhet av arbete med unghästar sedan 1998. Hon har genomgått unghästutbildning med högsta betyg och var med och startade upp unghästverksamheten vid Jällagymnasiet år 2007. Hon har dessutom ridit in och utbildat en mängd olika typer av unghästar med mycket goda resultat och är, enligt förbundet, därför den mest kompetenta ridinstruktören, i vart fall inte den minst kompetenta. Hon har också under en tid vikarierat som stallchef
Tillbaka på jobbet efter föräldraledigheten den 23 maj 2013 placerades hon i kommunens bemanningsgrupp inom skola/förskola på arbetsuppgifter som hon saknar utbildning för.
Kommunalarbetareförbundet och ridinstruktören stämmer nu Uppsala kommun för stadigvarande förflyttning i strid med kollektivavtalet och för brott mot föräldraledighetslagen. Förbundet kräver 100 000 kronor i allmänt skadestånd för egen del och lika mycket till sin medlem ridinstruktören för kollektivavtalsbrott. Ridinstruktören kräver dessutom 160 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot föräldraledighetslagen. Förbundet vill att Arbetsdomstolen handlägger de två tvisterna gemensamt eftersom de rör ett och samma händelseförlopp.
Ridinstruktören har missgynnats genom förflyttningen och genom att hon inte själv har fått redogöra för sina meriter. Det finns också ett tydligt tidssamband mellan stallchefens fråga om hon tänker skaffa fler barn och förflyttningen, skriver ombudet förbundsjuristen Annett Olofsson, LO-TCO Rättsskydd i stämningsansökan, mål A 39/16.