Nyheter
Ferbe: Ge stöd till kompetensåtgärder vid kris
Det förra korttidsstödet vid lågkonjnktur var otillräckligt. Här är utredaren Anders Ferbes slutgiltiga förslag som mottas väl av både parter och näringsminister.
Idag överlämnade utredningen om ett mer konkurrenskraftigt system för stöd av korttidsarbete sitt slutbetänkande till regeringen.
Ett av förslagen är att arbetsgivare ska kunna få stöd för kompetensåtgärder som genomförs under den frigjorda tiden.
Uppdraget som utredningen har haft har varit att analysera om det svenska systemet med statligt stöd vid korttidsarbete kan göras med konkurrenskraftigt. Utredningen skulle även analysera om det finns behov av validering och kompetensutveckling som är kopplat till systemet.
Ett av förslagen som utredningen nu lämnat till regeringen är att arbetsgivarna som får stöd för korttidsarbete även ska få det för kompetensåtgärder. Stödet, som är statligt, ska vara 60 procent av kostnaden för kompetensåtgärder som genomförs under upp till halva den frigjorda tiden, skriver utredningen.
Den särskilda utredaren Anders Ferbe, tidigare förbundsordförande för IF Metall, sa inför att den skulle starta att det befintliga statliga stödet för korttidsarbete är alltför trubbigt.
”Under finanskrisen 2008-2009 efterfrågade vi statligt stöd, men det fanns inget. När vi parter gav regeringen ett förslag på ett sådant omvandlade den inte det fullt ut, utan tog bara vissa delar. Kritiken mot systemet som sedan skapades var att det blev för trubbigt. Det skulle krävas en enorm samhällelig nedgång och därför inte kunna användas”, sa Anders Ferbe tidigare till Lag & Avtal.
Här är de färdiga förslagen som utredningen nu lämnats över till regeringen:
- Arbetsgivare som har rätt att erhålla stöd för korttidsarbete ska också kunna få stöd för kompetensåtgärder som genomförs under den frigjorda tiden. Det statliga stödet ska uppgå till 60 procent av kostnaden för kompetensåtgärder som genomförs under upp till halva den frigjorda tiden.
- Stöd för kompetensåtgärder ska kunna utgå under hela eller delar av tiden då korttidsarbete pågår på en arbetsplats.
- Stöd lämnas för validering och åtgärder som syftar till att höja kompetensen hos arbetstagare.
- Ett nytt krav för att erhålla stöd för korttidsarbete införs som medför att parterna måste diskutera kompetensåtgärder i samband med att korttidsarbete införs på en arbetsplats.
– Det är angeläget att vi får ett konkurrenskraftigt system på plats, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), till TT, och konstaterar att industrin inte tyckt att det nuvarande systemet räcker.
– Vi tycker det här är bra, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
Men han är, enligt TT, skeptisk till att företagen kommer hinna med särskilt mycket utbildning när det brinner i knutarna. Mer entusiastisk är IF Metalls ordförande Marie Nilsson som i en kommentar skriver: "Äntligen! Vi har länge varit pådrivande för att Sverige ska få ett bättre fungerande system för stöd till korttidsarbete vid allvarliga kriser. Det nuvarande systemet är alldeles för krångligt, otillgängligt och saknar kopplingar till kompetenshöjande åtgärder. Utredningens förslag råder bot på det".
Ladda ner utredningen här.