Nyheter

Falsk officer jobbade länge i Försvarsmakten

En falsk officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter, skriver Dagens Nyheter. Foto: Janerik Henriksson/TT

En officer har under lång tid haft ledande uppdrag i Försvarsmakten efter att ha ljugit om sin bakgrund och förfalskat sina meriter. Mannen har bland annat arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) med Sveriges hemliga kryptonycklar, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad

Den första dokumenterade lögnen om examen som DN hittat är från 2002. Ansvariga på Försvarshögskolan vid den tiden säger att mannen inte alls deltagit i någon högre officersutbildning. Ändå har han bland annat jobbat i utlandsuppdrag som kapten i Kosovo och major i Afghanistan.

Mannen hade även en civil tjänst inom Must 2007–2010 och 2013 med bland annat administrering av kryptonycklar.

Pia Gruvö, chef för krypto- och it-säkerhet vid Must, skriver i ett mejl till DN att ingenting tyder på att han orsakat någon skada på Must. Gruvö understryker också att rutinerna vid säkerhetsprövningen skärpts avsevärt.

Mannens militära bakgrund gjorde också att han fick jobb i ett av försvarskoncernen Saabs bolag som bland annat haft Försvarets materielverk som kund.

2016 rekryterades han till en säkerhetsklassad chefsbefattning på Kustbevakningen som han stängdes av ifrån hösten 2018 sedan det uppdagats att han lämnat falska uppgifter om bland annat en statsvetarexamen.

I somras handplockades han ändå för en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali, men stängdes av när Försvarsmakten fått veta vad som hänt på Kustbevakningen.

Överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl säger till DN att försvaret har blivit lurade och att en utredning nu inletts.

– Vi tycker att vi har en bra metod för att göra säkerhetsprövning av de individer som vi anställer i Försvarsmakten. Ingen metod är hundraprocentig och jag kan bara konstatera att vi har brustit i det här fallet.

Mannen är fortfarande anställd men fråntagen alla arbetsuppgifter.

Försvarsmakten missade larm om falsk officer

Nu uppger Försvarsmakten att man inte nåtts av Kustbevakningens larm om den falska officeren.

Enligt Kustbevakningen informerades Försvarsmakten i december 2018. Sommaren 2019 fick den falska officeren en hög chefspost i den svenska FN-insatsen i Mali.

– Hade vi haft tillgång till informationen hade vi agerat på den, säger Carl-Axel Blomdahl, som leder Försvarsmaktens utredning av ärendet, till Dagens Nyheter.

Kustbevakningen står fast vid att man informerat Försvarsmakten om vad som upptäckts:

– Vi är helt trygga med att den information vi gav också gick fram. Vi har ingen anledning att på något sätt ifrågasätta det, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen, till tidningen.

Även justitiedepartementet larmades, som kontaktade försvarsdepartementet, uppger Per Strängberg, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S), i en skriftlig kommentar till DN:

”Kontakterna mellan justitiedepartementet och försvarsdepartementet skedde på tjänstemannanivå. Kustbevakningen hade redan tidigare informerat Försvarsmakten.”

TT