Avtalsrörelsen

Facken sa nej till opobudet

Precis som Pappers förhandlare Matts Jutterström förutspådde blev det nej från Facken inom industrin. Han utgick från sin erfarenhet från när Pappers var med i industriavtalet: - Oponas, industrimedlarnas, första förslag brukar vara arbetsgivarvänligt.

Publicerad

Arbetsgivarna accepterade oponas förslag. Men GS-facket, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen sa i lördags nej till de opartiska ordförandenas, oponas, första bud. De sa nej till ett treårigt avtal på 6 procent inklusive 0,5 procent för arbetstidsförkortning.

- Ska det över huvud taget vara möjligt att diskutera en längre avtalsperiod krävs rejäla ökningar av lönenivån och förbättringar av allmänna villkor. Alternativet är att återgå till diskussioner om ett kortare avtal, sa IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar efteråt.

Det finns ekonomiskt utrymme till förbättringar av både löner och allmänna villkor, det kommer inte att vara lågkonjunktur under hela avtalsperioden, menade han. Fackens jämställdhetskrav på en utbyggd föräldralön från fem till sex månader och att den omvandlas till en försäkringslösning var inte heller tillgodosett.

Teknikföretagens vd Åke Svensson anser att det är mycket oansvarigt av facken att i det här läget kräva högre lönenivåer än vad medlarna rekommenderar.

– Industrins kostnader för arbetskraft i Sverige har stigit mycket de senaste åren jämfört med våra konkurrenter i Europa. Kombinationen lägre produktionsvolymer, hög löneökningstakt och stärkt svensk krona har resulterat i ett kostnadsläge för industrin som redan i utgångsläget är besvärande högt, sa Åke Svensson i en kommentar.

Anders Ferbe anser att avtalsrörelsen hittills har präglats av klara ideologiska inslag.

- Arbetsgivarna försöker förstärka sin makt på arbetsplatsen. Vi vill i stället lägga fokus på att öka människors trygghet och därmed stödja företagens utveckling, säger Anders Ferbe.

Avtalen löper ut den 31 mars, på påskdagen.