Nyheter
Facken nedringda av oroliga medlemmar
Massa uppsägningar. Massa samtal från människor som är jätterädda och mår dåligt. Så beskriver Tony Berggren, ombudsman på Skogs och Träfacket, avdelning Västra Sverige, arbetssituationen på avdelningskontoret.
- Både till oss och till de förtroendevalda ute på arbetsplatserna hör förtvivlade människor av sig dygnets alla timmar. Det är jobbigt nu, säger Tony Berggren.
I västra Sverige har 1 000 personer inom skogs- och träsektorn varslats om uppsägning sedan augusti. Det motsvarar en arbetslöshet på upp till 24 procent. I små samhällen, som Mjöbäck där man är beroende av trähusföretagen, är varannan person arbetslös.
- Det finns inget skyddsnät längre. A-kassan är urholkad. För familjer där båda blivit arbetslösa är det svårt att leva på en A-kassa på 65 procent. Och för dem som har gått ur A-kassan, ofta för att de har tyckt att avgiften har varit för hög, återstår socialen, säger Tony Berggren.
På Skogs- och Träfackets kontor i Göteborg jobbar tre ombudsmän och två kontorister. Den ena kontoristen har tagits in på eget bevåg av avdelningen för att möta anstormningen av oroliga människor.
- Det är vanligt att man vill veta hur förhandlingarna gått till och om turordningen följts.
- De flesta företag accepterar turordningen med relativt få undantag. Tyvärr har den senaste veckan varit extra tung, då IF Metall vill tillåta sänkta löner, eller göra en Metallare som en arbetsgivare uttryckte det, säger Tony Berggren.
På IF Metalls avdelning Norra Älvsborg i Trollhättan har man också märkt en rejäl ökning av antalet besök och samtal.
- Vi försöker omfördela resurserna och jobba smartare och snabbare för att hinna svara på alla samtal från oroliga människor. På A-kassan måste vi svara i telefon hela dagarna istället för att bara ha telefontid halva dagen, berättar Arne Johansson, som är handläggare för studier och försäkringar på avdelningen i Trollhättan.