Arbetsdomstolen
EU-dom ger målarna hopp om AD-seger
Sedan 2015 har Målareförbundet förgäves åberopat en EU-dom för att få restiden till och från kunderna räknad som arbetstid. Därför går man nu till AD.
– Det har varit ett väldigt medlemstryck i den här frågan. Resorna för målare har blivit längre och längre de senaste åren, säger Peter Sjöstrand, avtalssekreterare på Målareförbundet.
I går berättade Lag & Avtal att Målareförbundet stämmer Måleriföretagen och en målerifirma i Malmö i syfte att få räkna restiden till och från kunderna som arbetstid. Frågan har sprängkraft eftersom den berör 10 000 medlemmar med hemmet som utgångspunkt för sitt arbete. Om varje resa ska ersättas med lön och övertidsersättning handlar det förstås om stora belopp. Dessutom riskerar målarna att nå övertidstaket.
– Men våra medlemmar ska inte lida av att de utgår från hemmet. Resorna knaprar ju på produktionen. Arbetsgivarna får helt enkelt anpassa sig till de regler som gäller, menar Peter Sjöstrand.
Det är det så kallade Tyco-målet som stärkt Målareförbundet i sina förhoppningar om att få en förändring till stånd. När domen kom i EU-domstolen 2015 kände förbundet att den var klockren för deras avtalsområde. Enligt förbundets tolkning av domen är restiden mellan bostaden och första respektive sista kund att räkna som arbetstid.
– Utifrån vårt synsätt är domen inte svårtolkad utan både tydlig och tillämpbar på våra medlemmar, menar Peter Sjöstrand.
Det håller inte arbetsgivarna med om. I avtalsförhandlingarna 2016 och 2017 har Måleriföretagen avvisat tanken på att göra restiden till arbetstid.
– Och när vi sa att vi då kommer att gå den rättsliga vägen hade de inget att invända.
Peter Sjöstrand inser att en dom som ger målarna rätt till lön och övertidsersättning för resorna också skulle kunna ha bäring på andra grupper, till exempel elektriker och byggare. Deras respektive förbund är också underrättade om den process som Målareförbundet nu inlett.