Nyheter

EU-anpassade tider i nya bussavtalen

Sedan den 1 juli har Sverige två lagar som reglerar yrkesförarnas arbetstider. I de nya bussavtalen har parterna dock harmoniserat reglerna i arbetstidslagen och den nya vägarbetstidslagen.

Publicerad

I den sistnämnda lagen införlivas EUs vägarbetsdirektiv i svensk lag. Detta gäller för tyngre godstransporter och för persontransporter av fler än nio personer och färdsträckor över 50 kilometer.
Lagen är dispositiv och för att förenkla tillämpningen har parterna på bussområdet kommit överens om att ett enda regelverk ska gälla.
Man ska exempelvis enbart tillämpa EU-spärren om maximalt 48 timmars veckoarbetstid i genomsnitt, men bibehålla arbetstidslagen beräkningsperiod om en månad. Dessutom kan man lokalt komma överens om att alla förare ska följa vägarbetstidslagens regler för nattarbetstid.
Landets närmare 20 000 bussförare har också fått nya löneavtal under sommaren.
Totalt rör det sig om fyra olika avtal mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna, ett avtal mellan Transport och Bussarbetsgivarna och ett mellan Kommunal och Kommunala Företagens Samorganisation (KFS).
Enligt Bussarbetsgivarnas förhandlingschef Lars Askelöf är avtalen nivåmässigt likvärdiga, även om belopp och tidpunkter för löneförhöjningarna skiljer sig åt. Alla avtal håller sig inom de 7,3 procent på tre år som blivit praxis inom Svenskt Näringsliv.
Några av bussavtalen är dock längre än tre år. Nu kommer alla avtal att löpa ut samtidigt den 31 maj 2008.
Enligt Kommunal är avtalet värt 6,73 procent och likvärdigt med Transports avtal.