Nyheter
”Enligt rättspraxis är korta demonstrationer tillåtna”
De svenska facken vill inte klimatstrejka - trots att en politisk strejk i form av till exempel en par timmar lång demonstration sannolikt är tillåten. – Det finns ingen tradition av politiska strejker i Sverige, säger professor Birgitta Nyström.
”Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september. Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.” Klimataktivisten Greta Thunbergs och rörelsen Fridays for Futures öppna brev publicerades i Aftonbladet i slutet av juli.
Det påminner fackförbunden om ett sällan använt verktyg i Sverige: politisk strejk.
Men uppmaningen till klimatstrejken har fått kalla handen från många fackförbund och centralorganisationer, även om den vore laglig under vissa förutsättningar.
– De fackliga organisationerna har uppenbarligen bara tänkt att det där är något som vi aldrig gör. Det finns ingen tradition av politiska strejker i Sverige, säger Birgitta Nyström, professor i juridik vid Lunds universitet, till Lag & Avtal.
Till Aftonbladet och TT uppger till exempel centralorganisation LO att strejkvapnet inte brukar användas för politiska påtryckningar, utan att det används för löne- och arbetsvillkor på arbetsmarknaden. Med i stort sett samma budskap kommer centralorganisationerna Saco och TCO. I tidningen Arbetet hänvisar fackförbunden IF Metall och Seko till LO:s hållning, medan Byggnads uppger till tidningen att förbundet kommer ta ställning till frågan i augusti.
Fredsplikten, som följer av kollektivavtal, hindrar inte politiska strejker.
- Huvudprincipen är att allt som inte är förbjudet är tillåtet när det gäller stridsåtgärder, förklarar professor Birgitta Nyström.
De bestämmelser som finns om stridsåtgärder finns i medbestämmandelagen och i lagen om offentlig anställning. Enligt lagen om offentlig anställning får offentligt anställda inte delta i en politisk strejk när det handlar om inhemska politiska åtgärder. Det betyder att offentligt anställda skulle vara förbjudna att delta.
I förarbetena till medbestämmandelagen från 1975 diskuterades om det skulle tas med stadganden om politiska stridsåtgärder. Man kom då fram till att Arbetsdomstolens rättspraxis är tillräcklig och att politiska strejkers laglighet ska avgöras från fall till fall, enligt Birgitta Nyström.
Det har kommit några domar om politiska strejker.
- Den rättspraxis som finns är att korta demonstrationsåtgärder är tillåtna. Är det längre åtgärder är det ett angrepp på arbetsgivarens arbetsledningsrätt, säger hon.
En kort åtgärd kan handla om några timmar, medan en längre kan handla om en dag. Det betyder att en klimatstrejk i form av en demonstration på till exempel ett par timmar troligen är laglig, enligt Birgitta Nyström.
Politiska stridsåtgärder skyddas också av internationella avtal och konventioner. Enligt bland annat internationella arbetsorganisationen ILO ska fackförbunden ha möjlighet till proteststrejker och politisk viljeyttring i till exempel ekonomiska och sociala samhällsfrågor.