Nyheter
”En lucka i lagen har nu täppts igen”
Lagändring. Den nya företagshemlighetslagen som trädde i kraft den första juli gör det betydligt enklare att stoppa angrepp i tid.
– Man kommer kunna stoppa anställda redan när de förbereder sig för att knycka information från arbetsgivaren. Det är både drastiskt och revolutionerande, säger professor Reinhold Fahlbeck, som nu lägger sista handen vid sin kommentar till lagen.
Reinhold Fahlbeck skrev kommentaren också till den första versionen av företagshemlighetslagen på 1990-talet och senare upplagor. Lagen är en följd av ett EU-direktiv från 2016 om företagshemligheter. Men den tekniska och digitala utvecklingen som gör information lättflyktig och företag sårbara för angrepp har påskyndat behovet av nya regler.
I propositionen till den nya lagen nämner man att information kan lagras och överföras på helt andra sätt än tidigare och digitaliseringen medför större risker för angrepp på företagshemligheter.
Om ett par månader kommer hans kommentar till den nya lagen ut. De viktigaste nyheterna är, enligt Reinhold Fahlbeck, dels begreppet tillägnande, som innebär förbud mot att göra arbetsgivarens information till sin egen, dels vitesförbud mot detta redan innan det sker.
– Det innebär att alla arbetsgivare som ser att en anställd som är på väg att knycka information kan stoppa försöket med hjälp av ett interimistiskt vitesförbud redan när det är nära förestående.
Tidigare var det inte möjligt. Att kopiera exempelvis en kundlista och ta med den hem var tillåtet så länge den inte utnyttjades eller spreds.
– Det var ett slags lucka i lagen som man nu täpper till.
Tycker du att den nya ändringen är för långtgående?
– Nej, det är drastiskt, men att ta med sig arbetsgivarens information hem på detta sätt är ju illojalt.
Reinhold Fahlbeck tycker att konsekvenserna av den gamla lagen blev orimliga.
– Tidigare måste arbetsgivaren avvakta tills informationen hade tillägnats och utnyttjats. Det var väldigt egendomligt. Man vill ju förhindra angreppet innan det är för sent.