Avtalsrörelsen
Elektrikerförbundet JO-anmäler myndighet
Medlingsinstitutet kränker arbetarnas mänskliga rättigheter och deras grundlagsskyddade strejkrätt, anser Elektrikerförbundet.<br>- Vi vill ha en neutral myndighet, Medlingsinstitutet är inte det, säger förhandlingschef Ronny Wenngren.
Genom att Medlingsinstitutet i sin medling alltid tar bort retroaktiv lön till medlemmar i fackförbund som deltagit i stridsåtgärder, är institutet partiskt till arbetsgivarens förmån, anser Elektrikerförbundet. Det finns ju ingen motsvarande sanktion mot arbetsgivare som utlöser lockout. Medlingsinstitutet är därför partiskt till arbetsgivarnas förmån.
- Varför ska det finnas straff för arbetstagarparterna, men inte för arbetsgivarparterna? frågar Ronny Wenngren retoriskt.
Rätten att strejka är grundlagsskyddad, det är bara riksdagen som får begränsa strejkrätten genom lag. Trots att någon sådan lag inte finns hotar institutet varje gång med indragen retroaktiv ersättning om facket går ut i strejk, menar Elektrikerförbundet.
Den utlösande faktorn bakom att förbundet nu JO-anmält Medlingsinstitutet är att medlarna efter strejk och lockout i skärgårdskonflikten tog bort arbetarnas rätt till retroaktiv lönehöjning. Ändå hade Seko vid avtalsförhandlingarna om ett nytt löneavtal för Stockholms skärgårdstrafik accepterat medlarnas slutbud. Men det vägrade arbetsgivarna i Almega att göra, vilket i praktiken betydde att arbetsgivarna tvingade fram stridsåtgärderna, anser Elektrikerförbundet.
Vad hoppas ni få ut av JO-anmälan?
- Att Medlingsinstitutet ska ändra sig, säger Ronny Wenngren.