Avtalsrörelsen
EIO: Resereglerna är extremt ålderdomliga
Elektriska Installatörsorganisationen, EIO, vill fortsätta utvecklingen mot ett modernare kollektivavtal. Kravet gäller lärlingarnas anställningsform, arbetstider och reseregler.<br/> - I dag är anställningsformen tillsvidare, vi vill kunna anställa lärlingar på visstid också, säger EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.
EIO och Elektrikerförbundet växlade avtalskrav i fredags, den 27 februari.
- Det finns en del ungdomar som har relevant utbildning men inte fått någon praktik, sägerÅsa Kjellberg Kahn.
- Visserligen är arbetslösheten låg i branschen, 1,2-1,3 procent och företagen skriker efter folk. Men ska man anställa fler får det inte vara för krångligt, medlemsföretagen är oftast små med i medeltal 9 anställda.
EIO vill modernisera yrkesutbildningsavtalet så att det främjar mångfald och arbetstidsreglerna.
I dag är arbetstiden mellan klockan 07.00-17.00, det anser Åsa Kjellberg Kahn är omodernt.
- Kunder har andra behov i dag, i butiker vill de att elektrikerna kommer in efter stängning till exempel. Vi vill ha flexibilitet efter företagens behov, men också anpassat till medarbetarna.
Dessutom menar hon att avtalets reseregler är omoderna.
- Vi har extremt ålderdomliga reseregler.
De är anpassade till en tid när det var självklart att åka till kontoret först.
- I dag åker montörerna oftast direkt hemifrån till kunden. De kan få arbetsordern via ipad eller telefon. Reseersättningen beräknas utifrån kontoret. Den verkliga resan får de inte betalt för.
Schablonersättningen stämmer inte heller med skattereglerna, menar hon.
- Vi vill att resereglerna ska anpassas till den situation vi har i dag.
Att avtalets arbetstidsbestämmelser skulle vara omoderna har Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson svårt att se.
- För våra medlemmar är det bra med framförhållning.
Men kravet att förhandla om resereglerna har båda parter intresse av, menar han. Det ena handlar om hur skattereglerna ser ut. Det andra handlar om en EU-dom, den så kallade Tycodomen, där EU-domstolen kom fram till att restiden innan klockan 07.00 var arbetstid.
Åsa Kjellberg Kahn säger också att hon är oroad över 6F:s krav på 3,2 procent i löneökningar, att 6F, där Elektrikerförbundet ingår, anser sig kunna kräva mer än industrifacken.
- Vi kräver 3,2 procent i ett generellt utlägg till alla på vårt avtalsområde, lika många kronor till var och en, säger Urban Pettersson.
Ser ni ert lönekrav som en draghjälp till industrifacken?
- I min värld innebär det en större risk för arbetsgivarna att komma med ett dåligt bud, svarar Elektrikerförbundets förhandlingschef.