Nyheter
Det ska bli lättare döma till företagsbot
Företagsbot ska bli lättare att tillämpa, vanligare och mer effektivt i kampen mot den brottslighet som begås i näringsverksamhet. Det är avsikten med regeringens förslag som föredras i lagrådet den 1 november.
De nuvarande bestämmelserna om företagsbot har inte tillämpats särskilt ofta och när åklagare har krävt företagsbot har talan oftast ogillats. De svårtillämpade bestämmelserna, som finns i brottsbalken sedan 1986, var orsaken till att en utredning tillsattes redan för tio år sedan. Utredningens betänkande, SOU 1997:127, kom dock att kritiseras för att inte i tillräcklig omfattning har utrett möjligheterna att förbättra och effektivisera det nuvarande systemet, i stället för att föreslå ett helt nytt system, skriver regeringen i remissen till lagrådet.
Det förslag regeringen nu beslutat om bygger därför mer på departementspromemorian Företagsbot från 2001 (Ds 2001:69). Förslaget handlar alltså om att förbättra det nuvarande systemet så att det blir mer effektivt.
Det ska det bli genom vidgade möjligheter att ålägga en näringsidkare företagsbot, anser regeringen.
Det nuvarande kravet på grovt åsidosättande eller brottslighet av allvarligt slag slopas - men företagsbot ska inte kunna dömas ut för brott som endast kan straffas med penningböter. För mindre allvarliga brott som begåtts av oaktsamhet och som bara kan leda till böter, föreslås en särskild åtalsregel. Regeln ska göra det möjligt att endast utkräva företagsbot, och alltså avstå från att utkräva ansvar av den som begått brottet. Men med undantaget att åklagaren, enligt regeringsförslaget, endast ska väcka åtal om det är påkallat från allmän synpunkt.
Det nuvarande förhållandet att företagsbot kan dömas ut när näringsidkaren inte gjort vad som är skäligt för att förebygga brottslighet utvidgas till att omfatta även andra personer med viss ställning i företaget. Företagsbot ska därmed också kunna dömas ut för brott som en person i ledande ställning - eller en person som annars haft ett särskilt ansvar för tillsyn eller kontroll i verksamheten - begått.
Boten som bestäms direkt i pengar kan enligt de nuvarande reglerna vara lägst 10 000 kronor och högst 3 miljoner kronor. Regeringens förslag innebär att beloppet ska kunna variera mer åt båda hållen, från lägst 5 000 till högst 10 miljoner kronor.
Dessutom föreslår regeringen att företagsbot på högst 500 000 kronor ska kunna utfärdas genom strafföreläggande.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2006.