ANSTÄLLNINGSINTERVJUN

”Det är farligare att vara polis i dag än det har varit tidigare”

Jonas Wiberg är ny chefsjurist på Polisförbundet

Jonas Wiberg har varit på Polisförbundet i fem år men går nu upp i rollen som chefsjurist. Arbetet inom Polisförbundet är viktigt anser han – inte minst på grund av att det i dag är farligare att vara polis än det har varit tidigare.

Publicerad Senast uppdaterad

KARRIÄR

2001

Tingsnotarie, Luleå tingsrätt

2003

Master i internationell arbetsrätt, London School of Economics

2004

Praktik på EU kommissionens arbetsrättsenhet

2005

Förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd

2007

Biträdande jurist på Ashurst Advokatbyrå 

2009

Advokat DLA Piper Advokatbyrå KB

Processer är inget nytt för Jonas Wiberg som har spenderat en betydande del av sin karriär med att hantera rättsprocesser och nu blivit chefsjurist på Polisförbudet där han tidigare har jobbat som förbundsjurist sedan 2019. Han har tidigare i olika roller företrätt både arbetstagarsidan och arbetsgivarsidan i otaliga processer, främst i AD, men även i många tvister i de allmänna domstolarna.

Grattis till det nya jobbet – vad är det som är speciellt med arbetet inom Polisförbundet?

– Jag uppskattar att man är på tå och verkligen står upp för sina medlemmar och att man verkligen tar fajten för varje medlem som det finns skäl att fajtas för.

Ser du fram emot att axla din nya roll som chefsjurist?

– Det är klart jag gör det. Polisförbundet är en stark spelare på arbetsmarknaden och framför allt är förbundets frågor ständigt närvarande i debatten. Utmaningarna ställer höga krav på både myndigheten och Polisförbundet när det rör frågor som arbetsmiljö, arbetsutrustning och anställningsskydd.

Varför blev det just arbetsrätt?

– Redan efter den andra terminen med arbetsrätt vid Uppsala universitet förstod jag att det lockade mig. Gillar man samhällsfrågor, att vara i domstol och att hantera civilrätt så är det också ett bra ställe att verka inom eftersom arbetsrättsfrågor leder till ständiga tvister.

Varför är arbetet inom Polisförbundet så viktigt?

– Det finns ett tilltagande hot i samhället med tilltagande kriminalitet och det är bara polisen som har det lagliga våldsmandatet att motverka den utvecklingen. Det betyder att polisen måste vara stark med välutbildad personal och en attraktiv arbetsgivare som ser till att ingen blir skadad på jobbet. Arbetet är också definitivt mer riskfyllt än det var för bara tio år sedan. Våldshandlingarna har ökat och det är farligare att vara polis i dag än det har varit tidigare.

Vilka frågor är viktiga för Polisförbundet att driva?

– Vi har tre huvudteman som dominerar just nu – det handlar dels om säkerhetsklassning, när poliser förlorar säkerhetsklass, där kommer vi se fler tvister. Sedan handlar det om arbetsmiljö och rehabilitering för poliser som skadas eller blir sjuka i tjänsten. Där finns det ganska mycket att önska inom Polismyndigheten när man säger att det bara finns funktioner på 100 procent så det blir svårt att omplacera människor som kan göra ett bra jobb på deltid till exempel.

– Sedan har vi problemet med dataintrång eller dataslagningar. Varje polis har numera en egen mobil där man kan göra slagningar i systemet, förut fick man ringa in till ledningscentralen och fråga. Polismyndigheten uppmuntrar ett aktivt agerande där slagningar på mobiltelefonen utgör ett bra hjälpmedel, men då och då händer det att polismannen gör felaktiga slagningar och många förlorar jobbet på grund av det.

Finns det något problematiskt med så kallade ”sidbytare”?

– Jag tycker snarare att det är en stor fördel att man kan ta flera perspektiv. Att byta sida skulle säkerligen ha ansetts otänkbart under 1970-talets samhällsklimat, men i dag är det så vanligt att man byter jobb och det inte så dramatiskt längre. Svänger man 180-grader på argumenten så blir man kanske bättre.

Läs mer: