Kollektivavtal

Dålig lön försämrar sömnen

Sömnstörningar kan ha direkt koppling till arbetsmiljön, visar forskning. Foto: Colourbox

Dålig lön ger dålig sömn. Medan rättvisa och medmänskligt stöd får en att sova gott om natten.

Publicerad

Sömnstörningar kan ha direkt koppling till arbetsmiljön. De visar en ny rapport från SBU, Statens råd för medicinsk utvärdering. Den som inte får tillräckligt med uppskattning för sitt jobb, till exempel i form av bra lön, har mer sömnstörningar än andra. Om det är för höga krav i arbetet eller om jobbet är alltför psykiskt ansträngande kan det också orsaka sömnstörning. Den som utsätts för mobbning på arbetsplatsen drabbas också av störd sömn.

Det omvända förhållandet råder också. Den som har goda arbetsförhållanden, till exempel kontroll över sitt arbete, medmänskligt stöd och känslan av att vara rättvist behandlad har inte så mycket sömnstörningar.

Också arbetstiderna spelar roll för sömnen. Skiftarbetare sover sämre än andra. När de slutar jobba skift blir sömnen bättre.

Granskningen bygger på närmare 8 000 europeiska forskningsartiklar. Studierna som är med i den här kunskapssammanställningen undersöker olika faktorer i arbetsmiljön som påverkar sömnen. Däremot har de inte titta på hur arbetet påverkas av att man har sovit dåligt.

Både män och kvinnor ingår i de olika studierna, men dessa har inte redovisat eventuella könsskillnader, så det återstår som forskningsuppgift.