Nyheter
Coronastöden löper ut: "Måste förlängas"
Flera av de stödåtgärder regeringen införde för näringslivet i början av coronakrisen har nu löpt ut. Samtidigt som finansministern meddelar att de följer utvecklingen noggrant, riktas kritik från flera håll. – Vi vill inte se att fler företag går i konkurs under hösten för att man inte kunde få hjälp, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Flera av de stödåtgärder som regeringen införde för att stötta näringslivet har löpt ut. I fredags var sista dagen för företag att kunna korttidspermittera personal upp till 80 procent av arbetstiden och få stöd av staten. Nu är maxgränsen i stället 60 procent av arbetstiden.
Statens ansvar för att betala ut hela kostnaden för arbetsgivares sjuklöner försvann också den sista juli. Stödet gällande sänkta arbetsgivaravgifter och hyresrabatter löpte ut sista juni.
"Regeringen har vidtagit historiskt stora krisåtgärder för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av corona. Olika stödåtgärder löper olika länge. Omställningsstödet betalas ut nu i sommar och kommer att ge många företag rejäla resurstillskott. Korttidspermitteringarna gäller hela året ut. Regeringen följer utvecklingen noggrant och precis som jag sagt under hela krisen så utesluter vi inga åtgärder”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.
"Stöden måste förlängas"
Men alla är inte nöjda.
Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på organisationen Svenskt Näringsliv, tycker inte att stöden räcker.
Han berättar att de vill se att omställningsstödet ska kunna appliceras på de företag som förlorat stora delar av sin omsättning under sommaren, och inte endast under mars och april. Han menar även att de sänkta arbetsgivaravgifterna måste förlängas.
– Stöden måste förlängas. Vissa företag börjar komma igång och det är bra, men samtidigt är många företag fortsatt hårt drabbade. Vi vill inte se att fler gå i konkurs under hösten för att man inte kunde få hjälp.
– Vi har inte hört något från regeringen om stöd kommer förlängas eller om det kommer nya. Men vi har påtalat att man framförallt behöver förlänga omställningsstödet. Det är kanske det stöd som vi i det här läget skulle trycka mest på att möjliggöra en förlängning av. Det är träffsäkert och ger stöd till de företag som drabbas hårt, säger Jonas Frycklund.
Måste anpassas
Organisationen är inte ensam med kritik.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson efterlyser ytterligare stöd för näringslivet från regeringen. Samtidigt menar hon att stöden inte nödvändigtvis behöver vara samma som tidigare.
– Det vi ser som viktigast just nu är att stöden måste anpassas efter rådande restriktioner och de branscher som har det tufft – nöjesparker, resebranschen och fler andra. Här bör regeringen komma med specifika stöd, säger Elisabeth Svantesson.
Lika viktigt menar hon att det är att de minsta företagen i Sverige, enskild näringsidkare, får de stöd de behöver.
– De är små bolag, men tillsammans utgör de en stor och viktig del av näringslivet. Det finns en stor orättvisa för de kan inte ta del av varken omställningsstödet eller korttidspermitteringar på samma sätt. Eftersom enskilda näringsidkare inte får räkna lön som fast kostnad kan de i praktiken inte använda sig av omställningsstödet och korttidspermitteringarna är bara för aktiebolag.
– Stöd måste riktas till de enskilda näringsidkarna. Här verkar det som att regeringen helt har tagit semester, säger Elisabeth Svantesson.
Åsa Johansson/TT