Nyheter

Chefen för pensionsreform avgår under strejk

Jean-Paul Delevoye som ansvarat för att utforma de kontroversiella pensionsreformerna i Frankrike. Foto: Michel Euler/AP/TT
Pendlare som drabbats av strejken går på ett tåg på stationen Saint-Lazare i Paris. Foto: Francois Mori/AP/TT

Storstrejken mot pensionsreformer i Frankrike fortsätter att lamslå landet. På måndagen avgick Jean-Paul Delevoye som ansvarat för att utforma de kontroversiella reformerna.

Publicerad

Jean-Paul Delevoye avgår efter kritik mot att han inte redovisat ett välavlönat arbete han haft i den privata sektorn samtidigt som han arbetat för regeringen.

Delevoye skriver i ett uttalande att hans trovärdighet skadats av "våldsamma angrepp" från fackföreningsrörelsen och oppositionspolitiker som försökt misskreditera reformer som han beskriver som avgörande för Frankrike.

Delevoye kommer att ersättas så fort som möjligt, meddelar president Emmanuel Macrons kansli.

Planerna på pensionsreformerna har de senaste veckorna utlöst omfattande strejker som lamslagit kollektivtrafiken i landet och särskilt i huvudstaden Paris.

Förslaget ska omvandla över 40 olika, komplicerade pensionstabeller till en mer enhetlig mall. Fackförbunden anser att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliganställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvillkor.

De flesta tunnelbanelinjer i Paris var avstängda, eller körde endast en handfull tåg, på grund av strejken under måndagen och bilköerna in till huvudstaden var över sex mil långa under morgonrusningen. Två tredjedelar av landets höghastighetståg var inställda och bara ett av fyra regionaltåg körde.

Under tisdagen planeras nya demonstrationer i Frankrike och flera universitet, bland annat Sorbonne i Paris, har ställt in eller skjutit upp prov i slutet av terminen eftersom studenterna inte har möjlighet att ta sig dit.

Fakta: Därför strejkar Frankrike

Frankrike har ett komplicerat allmänt pensionssystem som tar hänsyn till var en person har jobbat, och främst om personen varit offentliganställd eller privatanställd. För detta finns 42 olika uträkningstabeller. Systemet har gynnat offentliganställda, som bland annat har fått sin pension uträknad på grundval av de sex sista månaderna i karriären (då lönen vanligtvis är högst). För privatanställda har pensionen räknats ut under de 25 högst betalda åren.

Offentligt anställda har också kunnat pensionera sig så tidigt som vid 52 års ålder. För privatanställda är pensionsåldern 62.

Enligt reformen ska all statlig pension bestämmas med hjälp av ett poängsystem som baseras på samtliga arbetade dagar under en professionell karriär.

Arbetstagare som kritiserar reformen menar att de kommer att behöva arbeta längre och få mindre pengar i fickan efter pensionen. Strejkande fackförbund hävdar att den universella pensionsmodellen gör så att de förlorar kontroll över pensionssystemet inom den egna sektorn.

Källa: Reuters