NYHETER
Centern i EU vill se en global talangpool för rekrytering

Inom EU har det utarbetats ett förslag för att underlätta för företag att få in saknad kompetens genom en global talangpool. Kritiker anser däremot att utbildning ska vara en nationell angelägenhet.
Abir Al-Sahlani som är europaparlamentariker för Centerpartiet som ingår i den politiska gruppen Renew har tagit fram ett lagförslag för att göra det enklare för arbetsgivare att rekrytera kompetens som de behöver från länder utanför EU.
Centern hävdar att Sverige tappar två procent i konkurrenskraft varje år på grund av att företag inte kan hitta rätt kompetens.
– Arbetsgivare i Sverige har hamnat i en dålig sits då det finns en kompetensbrist samtidigt som regeringen inte satsar på utbildning eller andra arbetsmarknadsåtgärder men trots det inte vill att arbetsgivare ska kunna rekrytera från länder utanför EU.
Enligt Abir Al-Sahlani krävs detta för att företagen ska kunna överleva och för att Europa ska stå sig i den globala konkurrensen.
– Det är inte bara kapital in som behövs utan också kompetens. Faktum är att vi tappar två procent i produktivitet per år för att företagen inte hittar rätt personer att anställa. Det krävs att vi har en aktiv arbetsmarknadspolitik.
Förslaget röstades igenom i utskottet i mars med god majoritet men ska nu förhandlas i maj. Abir Al-Sahlani uppskattar att talangpoolen kan komma på plats till 2027.
– Det här kan hjälpa båda svenska och europeiska företag som just nu inte har någonstans att nära sig. Vi har haft jättebra diskussioner kring detta med svenska näringslivet. De har drivit på de krafter i EPP som inte har velat ha det här.
EPP är den politiska grupp inom EU där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

SD som ingår i den politiska gruppen ECR i Europaparlamentet ställer sig inte bakom förslaget och anser att företagen ska anställa svensk arbetskraft och att det inte är rätt väg att ta in mer människor utifrån.
– Sverigedemokraterna vill inte ha hit så kallade “talanger” från tredje världen, särskilt inte från kulturellt avlägsna länder med väldigt låg utbildningsgrad. Det är vi tydliga motståndare till, säger Dick Erixon.
– EU ska inte heller finansiera utbildning av potentiella arbetssökande i tredje länder. Utbildning är en nationell angelägenhet och våra resurser bör användas för att höja kompetensen i Sverige och minska arbetslösheten här.