NYHETER

Byggnads ute ur skuggan

För första gången har en Byggnadsföreträdare valts till LO:s ordförande.

ORDFÖRANDEVAL. Glädjen var stor i Byggnads delegation när Johan Lindholm valdes till LO-ordförande: ”Han står rakryggat upp för sina åsikter och går hem i medierna”, säger förbundsstyrelsens Richard Mellberg.

Publicerad Senast uppdaterad

När Byggnads 14 valda ombud åkte till LO-kongressen i går hade ingen en aning om att de skulle bli av med sin ordförande inom något dygn:

– Nej, vi fick veta tidigt i morse att valberedningen förankrat Johans namn i samtliga förbund, säger Richard Mellberg som är kongressombud och ordförande i Byggnad Öst.

Hur reagerade delegationen?

– Vi är glada förstås. Och stolta att Johan får förtroendet att leda LO.

Byggnads har aldrig under LO:s 126-åriga historia fått någon LO-ordförande. Men det har varit nära: Herman Lindqvist var möbelsnickare och LO-bas 1900–20, efterträdaren Arvid Thorberg (1920-30) var också träarbetare, den legendariske August Lindberg (1936-47) var sågverksarbetare, Axel Strand (1947–56) var möbelsnickare, Gunnar Nilsson (1973-83) tillhörde Träindustriarbetareförbundet liksom Bertil Jonsson (1993-2000).

Så givetvis tycker Byggnads att det är på tiden att LO leds av någon som vet vad som är upp och ner på en hammare.

– Det har kanske varit så att Byggnads fått stå lite i skuggan av stora Kommunal och IF Metall, säger Richard Mellberg. Medlemmarna har känt en frustration över att inte ha fått gehör för sina frågor.

Det kan de knappast lasta sin ordförande för. Han brukar få fram vad Byggnads tycker:

– Vi har varit ute på många byggarbetsplatser ihop och man märker hur populärt det är att han kommer och lyssnar på medlemmarna och för vidare deras frågor.

Vi har också sett Johan Lindholm ute på gatudemonstrationer och aktioner och det gillar medlemmarna.

– Han drivs av att vilja åstadkomma förändring och då måste man synas och höras, säger Richard Mellberg. Jag tror att han kommer att få mediernas uppmärksamhet och det behöver LO.

Vad är det viktigaste han ska göra som LO-ordförande?

– Ena förbunden och peka ut en ny riktning. Vi har ett oroligt politiskt landskap, både i Sverige och i EU. Då är samordningen och välja en ny väg viktigt för LO. Och givetvis att organisera fler medlemmar.

Och viktigast för Byggnads?

– Bostadspolitiken. Få i gång byggandet så att våra medlemmar har ett jobb att gå till.

Till sist, vad är Johan Lindholms stora svaghet?

– Oj, en dag som denna vill jag nog passa på den frågan. Det ska väl ni journalister granska. Men det är klart, han har temperament och det är både en för- och nackdel. Mest fördel tror jag.