Avtalsrörelsen

Byggkonflikten avvärjd: ”Historiskt avtal”

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen Foto: TT
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: TT

Byggföretagen och Byggnads har enats om ett nytt byggavtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader. Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, kallar avtalet för "historiskt".

Publicerad

(Uppdaterad) – Utifrån omständigheterna är det ett historiskt avtal och jag är en väldigt stolt förbundsordförande. Där lagstiftaren gick bet så klev landets byggnadsarbetare in och visade att det går att göra skillnad, säger han till TT.

Johan Lindholm syftar bland annat på att regionala skyddsombud ska få tillträde till arbetsplatser.

– Det kommer inte vara hela lösningen men en bra bit på vägen.

Varslade om strejk

För drygt en vecka sedan varslade fackförbundet om strejk som fattade 87 arbetsplatser över hela landet. Byggnads har bland annat vänt sig mot vad man anser Byggföretagens ovilja att tag i arbetsplatsolyckor och kriminalitet kopplad till branschen.

I avtalet har man nu kommit överens om ett utökat huvudentreprenörsansvar.

– Det kommer ge ordning och reda och rensa upp inom branschen. Där har vi nu ett uppspeedat huvudentreprenörsansvar som gör att inom loppet av fyra timmar ska man se en lösning. Det är slut med långbänkar nu.

Nytt pensionsavtal

De nya lönevillkoren innebär samtidigt löneökning enligt det så kallade märket fram till och med 30 april 2023 liksom en definition av lön och traktamenten för att kunna förhindra en lönedumpning från utländska företag. Dessutom ska pensionsavsättning ges från 22 års ålder och den extra pensionsavsättningen ökas för samtliga.

– Vi som förbund har drivit det här väldigt hårt. Vi går nu från 25 till 22 år och det är också en fjäder i hatten. Det kommer att ge många sköna tusenlappar till byggnadsarbetare när de når ålderns höst.

Även den andra sidan uttrycker belåtenhet över det nya avtalet.

"Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Tobias Österberg/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev